Vývojáři, kteří budou nabízet své aplikace v Evropské unii mimo App Store, budou stále čelit omezením a poplatkům ze strany společnosti Apple, uvádí nová zpráva The Wall Street Journal.



Funkce sideloadingu umožní uživatelům poprvé stahovat aplikace mimo App Store, ale pouze v EU. Změnu si vyžádal zákon EU o digitálních trzích (DMA), který se snaží zasáhnout proti protisoutěžnímu chování velkých technologických společností. Apple údajně plánuje dodržovat zákony EU a přitom si zachová těsnou kontrolu nad aplikacemi staženými mimo ‌App Store‌. Apple ještě neodhalil své konečné plány, ale WSJ dnes poskytlo nové podrobnosti s odkazem na lidi obeznámené s plány společnosti. Konkrétně Apple pravděpodobně bude kontrolovat každou aplikaci nabízenou mimo App Store a také vybírat poplatky od vývojářů, kteří je nabízejí.

Přesné podrobnosti nejsou známy, ale Apple účtuje 27% provizi za nákupy v aplikaci provedené prostřednictvím alternativních platebních systémů v Nizozemsku. To je jen o tři procenta nižší než jeho výchozí poplatek, ale nezahrnuje daň, takže čistý součet je pro většinu vývojářů vyšší než poplatek Applu. Apple údajně pracuje na této možnosti více než rok a společnost v posledních měsících uspořádala schůzky s představiteli EU, aby prodiskutovali nová pravidla. Termín pro uzákonění změn je čtvrtek 7. března. Společnosti se už chystají, aby využily blížící se změny. Například Spotify zvažuje, že nabídne svou aplikaci prostřednictvím svých webových stránek, aby obešel ‌App Store‌, Microsoft zvažoval spuštění vlastního obchodu s aplikacemi speciálně pro hry a další.