Apple po více než pěti letech výzkumu a vývoje aktivně testuje prototypy nejméně dvou skládacích iPhonů, uvádí The Information. S odvoláním na osoby s „přímou znalostí“ projektu se dva prototypy iPhonu údajně skládají na šířku jako véčko.



Zařízení jsou v raném vývoji a neobjevují se v plánech hromadné výroby společnosti na rok 2024 nebo 2025, takže rok 2026 je zatím možným datem vydání. Společnost však oslovila alespoň jednoho dodavatele v Asii ohledně komponentů souvisejících se dvěma skládacími modely ‌iPhonu v různých velikostech. Zpráva dodala, že skládací iPhony mohou být stále zrušeny, pokud nesplní standardy společnosti Apple. Počáteční vize společnosti Apple pro skládací ‌iPhone‌ představovala displej umístěný na vnější straně, když je telefon zavřený, ale inženýři se snažili vyřešit problémy s odolností tohoto designu. Tým průmyslového designu také chtěl, aby zařízení nebylo po zavření tlustší než současné modely ‌iPhonu.

Společnost pozastavila svou práci na skládacím ‌iPhonu‌ kolem roku 2020 a začala pracovat na skládacím iPadu o velikosti iPadu mini s 8palcovým displejem. Apple údajně dospěl k závěru, že zařízení by mohlo být tlustší než skládací ‌iPhone‌, protože uživatelé by neočekávali, že jej budou nosit v kapse, a nebude muset splnit vysoké požadavky na odolnost ‌iPhonu‌. Skládací ‌iPad‌ by Applu také umožnil veřejně testovat tuto technologii. Inženýři se v současné době pokoušejí eliminovat záhyb, který se tvoří uprostřed displeje v důsledku opakovaného skládání, a také navrhují pant, který umožňuje, aby displej ležel zcela naplocho. Společnost údajně spolupracuje s LG a Samsung na displejích pro skládací ‌iPad‌.