Ve zprávě popisující nové funkce kódování a testování AI přicházející do Xcode koncem tohoto roku Bloomberg také sdílí některé zajímavé podrobnosti o způsobech, jak Apple zvažuje použití AI k vylepšení Spotlight.



Zpráva popisuje verzi Spotlight, která je mnohem výkonnější než to, co máme dnes, díky použití generativní umělé inteligence. Spotlight je vyhledávací nástroj společnosti Apple, který je k dispozici pro iPhone, iPad a Mac. Kromě toho, že uživatelům umožňuje najít dokumenty a soubory uložené na jejich zařízeních, může také prohledávat web, App Store a provádět další základní úkoly. Dnešní zpráva říká, že Apple testuje přepracovanou verzi Spotlight založenou na technologii velkých jazykových modelů. To by Spotlightu umožnilo provádět složitější úkoly, spojit se s konkrétními aplikacemi a další.

Nová verze by byla schopna přepínat mezi konkrétními funkcemi v rámci aplikací a odpovídat na složité otázky na základě dat vyškolených z velkých jazykových modelů. LLM, technologie, která pohání nástroje AI. První návrhy nové verze Spotlight zahrnují použití LLM k zodpovězení složitějších otázek a možnost proniknout hlouběji do aplikací a spustit specifické funkce. Aktuální verze Spotlight je většinou omezena na spouštění aplikací, základní vyhledávání na webu a získávání informací, jako je počasí a sportovní výsledky. V tuto chvíli není jasné, kdy a zda bude tato možnost vydána.