App Store je navržen tak, aby zákazníkům poskytoval bezpečné prostředí prostřednictvím zásad. Pokud jde o podvodné aplikace, jedná se o konkrétní pokyny pro App Store, se kterými vývojáři souhlasí při distribuci aplikací prostřednictvím App Store.



Pokyny pro kontrolu App Store 4.1 objasňují, že vydávání se za jiné aplikace nebo služby je považováno za porušení pravidel a může mít za následek odstranění z App Store a programu Apple Developer. Zatímco prvním bodem ochrany proti pachatelům je proces kontroly, je zjevně možné, že se podvodná aplikace do App Store čas od času proplíží – i když je podvod pro některé zřejmý. Co se stane, když k tomu dojde? Stažena není jen problematická aplikace. Celý vývojářský účet je zrušen z důvodu porušení smluvních podmínek společnosti Apple. To se stalo s účtem vývojáře, který stojí za podvodnou aplikací LassPass, o které jsme informovali.

Co tedy mohou vývojáři dělat, když v App Store najdou podvodnou aplikaci napodobující jejich vlastní? Oficiální kanál pro nahlašování porušovatelů existuje jak pro nahlašování sporů o obsah, tak sporů o název. V případě LastPass vývojáři opravdu nešli do tisku, aby problém urychlili. Místo toho pouze varovali své uživatele před rizikem podvodu – což přirozeně vyvolalo pozornost médií. V roce 2021 Apple zrušil více než 802 000 vývojářských účtů kvůli potenciálně podvodným aktivitám. V roce 2022 toto číslo kleslo na 428 000 částečně díky novým metodám. Kromě toho bylo zamítnuto téměř 105 000 přihlášek do programu Apple Developer pro podezření z podvodných aktivit, což těmto podvodníkům bránilo v odesílání aplikací do App Store. I když jsme neviděli stejná data pro rok 2023, pravděpodobně můžeme očekávat, že nová čísla budou zveřejněny někdy v tomto roce.