Někteří vývojáři her jsou nespokojeni s Apple Arcade kvůli obavám o budoucnost předplatitelské služby, tvrdí nová zpráva. Apple zpočátku nabízel štědré platby vývojářům předem.



Většina her vydaných na ‌Apple Arcade‌ v prvních několika letech služby byla zjevně zisková a poskytovala studiím záchranu. „Navzdory jejím nedokonalostem jsme velmi rádi, že Apple Arcade existuje. Díky němu jsou prémiové hry životaschopné na mobilních zařízeních,“ řekl jeden z vedoucích herního studia a vysvětlil, že jejich společnost by bez podpory Applu neexistovala. Zpráva tvrdí, že výplaty ‌vývojářům klesají již několik let, znatelně počínaje říjnem 2020. Jak platby předem, tak bonusové odměny za hru se zmenšily a Apple je prý vyhýbavý ohledně způsobu výpočtu těchto částek. „Mají tuto neprůhlednou metriku, kterou nazývají kvalifikační relace, a na základě toho se vyplácí bonusová odměna,“ řekl jeden zdroj.

„Nikdo ale neví, co to vlastně kvalifikace je – má to něco společného s tím, jestli byla hra spuštěna, jak dlouho hráč hrál a jak často se vrací. Ale opravdu to není jasné.“ Zatímco někteří vývojáři mluvili pozitivně, jiní tvrdí, že tým ‌Apple Arcade‌ nevyjasnil svůj strategický posun a celkové směřování a často jednoduše přestane odpovídat na e-maily. „Mám pocit, že ve skutečnosti nevěděli, kam s tím vším jdou – skoro jako by si nebyli jisti, jestli na konci budou mít práci,“ řekl jeden zástupce studia. Vývojáři podobně hovořili o svých potížích se získáním marketingové podpory‌. „Musíme v podstatě prosit o zvýraznění. Dostat ten banner, který je nahoře, je jako ždímat krev z kamene,“ dodal jeden z vývojářů.