I když současné a nedávno vydané iPhony mají lepší voděodolnost než starší modely, stále jsou náchylné k poškození vodou – a jednou z nejčastějších rad, které najdete na internetu, je vložit namočený iPhone do rýže, aby se usušil.



Rady většinou zní následovně: „Nepanikařte – pokud jste smartphone upustili do umyvadla, toalety nebo jiné vodní plochy, možná se vám ho podaří zachránit. Nejdůležitější věc, kterou můžete udělat, je jednat rychle. Odpojte jej (pokud je zapojen), vyjměte jej z vody a vypněte jej co nejrychleji. Zkuste z něj odstranit co nejvíce vody pomocí ručníků a vysavače. Poté jej vložte do misky s instantní rýží nebo jiným savým materiálem na 48–72 hodin, než jej znovu zapnete.“ Nový dokument podpory, který Apple zveřejnil to však výslovně nedoporučuje.

„Nesušte svůj iPhone pomocí externího zdroje tepla nebo stlačeného vzduchu. Do konektoru nevkládejte jiné předměty, jako je vatový tampon nebo papírový ručník.
Nedávejte svůj iPhone do rýže. Pokud tak učiníte, malé částečky rýže by mohly poškodit váš iPhone.“ Místo toho, říká Apple, klíčem je trpělivost. „Jemně poklepejte iPhonem o ruku konektorem směrem dolů, abyste odstranili přebytečnou tekutinu. Nechte svůj iPhone na suchém místě. Po alespoň 30 minutách zkuste iPhone nabíjet nebo připojit příslušenství. Pokud se upozornění zobrazí znovu, v konektoru je stále tekutina. Nechte svůj iPhone v suchém prostředí den. Během této doby můžete zkusit znovu nabít nebo připojit příslušenství. Úplné vyschnutí může trvat až 24 hodin.