Populární aplikace TikTok je v Evropě vyšetřována kvůli řadě potenciálních porušení zákona o digitálních službách (DSA), včetně selhání při ochraně soukromí a bezpečnosti dětí.



Společnost je také obviňována, že ohrožuje duševní zdraví uživatelů tím, že se záměrně snaží vytvořit závislost. Zákon o digitálních službách (DSA) je evropská legislativa navržená tak, aby chránila lidi před nepravdivými informacemi, před skrytými reklamami a před zneužitím vašich osobních údajů k cílení na vás bez vašeho vědomí. Primárním účelem DSA je zabránit šíření škodlivých dezinformací a dezinformací na sociálních sítích.
TikTok byl nyní jmenován jako druhá společnost, která byla vyšetřována kvůli možnému porušení požadavků DSA. Klíčovou z nich je povinnost zajistit vysokou úroveň soukromí a bezpečnosti pro nezletilé, zejména s ohledem na výchozí nastavení soukromí pro nezletilé jako součást návrhu a fungování jejich doporučovacích systémů.

Kromě toho se EU obává, že algoritmy aplikace TikTok mohou být záměrně navrženy tak, aby byly návykové a aby zobrazovaly nevhodný obsah. Komise tvrdí, že zatím není možné předpovědět, jak dlouho může vyšetřování trvat. Záleží na řadě faktorů, včetně toho, jak bude TikTok spolupracovat. TikTok uvedl: „TikTok je průkopníkem funkcí a nastavení pro ochranu mladistvých a ochranu dětí mladších 13 let. Budeme pokračovat ve spolupráci s odborníky abychom zajistili bezpečnost mladých lidí a těšíme se, že nyní budeme mít příležitost tuto práci podrobně vysvětlit Komisi.“