Apple oznámil ohromné množství změn pro uživatele v EU a se záplavou informací se mohlo objevit několik detailů, které vývojáři a uživatelé přehlédli. V dnešním článku si ukážeme několik méně známých detailů, které nabízejí určité objasnění toho, co tyto aktualizace znamenají pro iPhone a další produkty.



iPad a další zařízení

Zákon o digitálních trzích vyžadoval, aby Apple provedl změny v „iOS“ i v „App Store“, přičemž Evropská komise definovala iOS jako operační systém, který běží na „iPhonu“, a „App Store“ jako obchod, který funguje na všech operačních systémech Apple. Z tohoto důvodu jsou některé změny, které Apple provádí, exkluzivní pro ‌iPhone‌, zatímco jiné přicházejí pro iOS, iPadOS, macOS, tvOS a watchOS.

Omezeno na iPhone
  • Alternativní obchod s aplikacemi – Alternativní obchod s aplikacemi bude k dispozici pouze na ‌iPhonu‌, nikoli na iPadu, takže nebude možné nainstalovat obchod s aplikacemi třetích stran na ‌iPad‌. Nebude také možné nainstalovat aplikaci z alternativního obchodu na ‌iPad‌.
  • Notářské ověření aplikací – Notářské ověření je propojeno s alternativními obchody a bude se vztahovat na aplikace pro iOS, nikoli na aplikace pro iPadOS.
  • Alternativní prohlížeče – Povolit prohlížečům používat alternativní engine je funkce, která je také k dispozici pouze pro ‌iPhone‌. Chrome by například pro svou aplikaci pro ‌iPhone‌ mohl používat pouze modul bez WebKit, nikoli aplikaci Chrome pro ‌iPad‌.
  • Přístup NFC – Bankovní aplikace na ‌iPhonu‌ mají přístup k technologii NFC a uživatelé mohou nastavit alternativní aplikace pro bezkontaktní platby jako výchozí.
Změny dostupné pro iOS, iPadOS, macOS, watchOS a tvOS
  • Nové obchodní podmínky společnosti Apple – Nové obchodní podmínky, které přicházejí se sníženými provizemi se vztahují na všechny platformy.
  • Platby – Vývojáři mohou ve svých aplikacích nabízet platební služby třetí strany.
  • Štítky App Store – Když aplikace používá alternativní zpracování plateb, bude to uvedeno na produktové stránce ‌App Store‌ a na informačním listu v aplikaci, který zákazníky varuje, že je vývojář nasměruje k transakci s alternativní platební službou.
  • Platební odkazy – Vývojáři mohou zahrnout odkaz, který uživatelům umožní dokončit transakci na webu vývojáře, a také mohou uživatele informovat o akcích, slevách a dalších dostupných mimo jejich aplikace.
Výchozí obchod s aplikacemi

Uživatelé ‌iPhonu v Evropě si mohou zvolit alternativní obchod s aplikacemi jako výchozí na svém zařízení, jak to vyžaduje DMA. Tato funkce nedělá nic jiného, než že zobrazuje výsledky z alternativního obchodu ve vyhledávání Spotlight, když vyhledávání obsahuje něco, co je na daném obchodu dostupné.

Požadavky na vytvoření obchodu s aplikacemi
  • Obchod s aplikacemi musí společnosti Apple poskytnout doklad o platební schopnosti ve formě akreditivu ve výši 1 milionu USD. Zatímco aplikace nainstalované prostřednictvím obchodů nemusí platit poplatek, neplatí to pro obchody s aplikacemi. Poplatek je nutné zaplatit ihned.
  • Vývojáři, kteří chtějí vytvořit obchod, musí mít zastoupení v Evropské unii.
  • Obchod s aplikacemi musí platit pouze poplatek za základní technologii za instalace z obchodu. Poplatek za jednotlivé aplikace zaplatí tyto aplikace, nikoli obchod, ve kterém jsou.
Instalace obchodů s aplikacemi

Obchod s aplikacemi bude možné nainstalovat jako aplikaci prostřednictvím Safari nebo jiného webového prohlížeče od vývojáře tohoto obchodu.

Omezení a funkce obchodů s aplikacemi

Obchody jsou kompatibilní se základními funkcemi iOS. Zobrazují se ve Spotlight, mohou pracovat s většinou funkcí času u obrazovky a jsou součástí záloh na iCloudu.

Správa aplikací z alternativního obchodu s aplikacemi

Pokud je z ‌iPhonu‌ odstraněn alternativní obchod s aplikacemi, aplikace, které byly nainstalované prostřednictvím tohoto obchodu, nebude možné aktualizovat, dokud nebude obchod znovu nainstalován. Uživatelé budou moci vidět, ze kterého obchodu byla aplikace stažena v aplikaci Nastavení.