V rámci souladu s legislativou EU Digital Markets Act (DMA) WhatsApp dokončuje zavedení interoperability s dalšími šifrovanými aplikacemi pro zasílání zpráv. Společnost měla šest měsíců na to, aby začala otevírat služby ostatním společnostem.



DMA vstoupí v plném rozsahu v platnost v březnu 2024. To znamená, že zbývá jen několik týdnů na to, aby WhatsApp a další uvedli své služby do souladu se zákonem. Wired však uvádí, že WhatsApp skutečně pracoval na interoperabilitě poslední dva roky a jeho práce je motivována DMA jen částečně. Podle Dicka Brouwera, technického ředitele WhatsApp, se interoperabilita zpočátku zaměří na textové zprávy, posílání obrázků, hlasových zpráv, videí a souborů mezi dvěma lidmi. Hovory a skupinové chaty budou k dispozici později. Brouwer říká, že uživatelé uvidí zprávy z jiných aplikací v samostatné sekci v horní části aplikace WhatsApp. „První myšlenka je umístit samostatnou schránku, protože tyto sítě jsou velmi odlišné,“ říká Brouwer. „Nemůžeme nabídnout stejnou úroveň soukromí a zabezpečení,“ řekl Wired.

Chcete-li odesílat zprávy, aplikace třetích stran budou muset zašifrovat obsah pomocí Signal Protocol a poté jej zabalit pomocí XML v souladu se stávající architekturou platformy. Aplikace se také budou muset připojit k serverům WhatsApp, aby mohly přijímat zprávy. WhatsApp také umožní dalším aplikacím používat různé šifrovací protokoly, pokud mohou prokázat, že splňují bezpečnostní standardy, které WhatsApp uvádí ve svých pokynech. Vývojáři třetích stran budou mít také možnost používat proxy mezi svými aplikacemi a servery WhatsApp. To by mohlo poskytnout vývojářům větší flexibilitu, protože by nemuseli používat protokoly WhatsApp, ale také to zvyšuje potenciální možnosti útoků, varuje Brouwer. Úplné podrobnosti plánu zveřejní Meta v březnu a společnost bude mít několik měsíců na jejich implementaci.