Apple podle Marka Gurmana z Bloombergu jedná se společností Google o integraci Gemini AI do iPhonu jako součást iOS 18. Ve zprávě Gurman tvrdí, že obě společnosti jsou v „aktivním vyjednávání“.



„Obě strany nerozhodly o podmínkách nebo dohody o umělé inteligenci ani nedokončily, jak bude implementována,“ podle zprávy. S vydáním iOS 18 koncem tohoto roku Apple do svého operačního systému pro iPhone přinese nové zásadní funkce umělé inteligence. Podle Gurmana se však Apple zaměřuje na funkce, které fungují na zařízení a nevyžadují připojení k internetu. Pro další cloudové generativní funkce umělé inteligence, jako je schopnost vytvářet obrázky, hledá Apple partnera, který má již zavedenou nezbytnou rozsáhlou hardwarovou infrastrukturu a výpočetní schopnosti.

Podle předchozí zprávy Gurmana Apple interně testoval chatbota „Apple GPT“, který by mohl konkurovat ChatGPT od OpenAI. Společnost také navrhuje rámec „Ajax“ pro velké jazykové modely a říká se, že utrácí miliony dolarů denně na výzkum konverzační umělé inteligence. Technologie však stále není tak pokročilá jako nástroje od Googlu a dalších konkurentů, takže navázat partnerství podle nejnovější zprávy vypadá jako nejlepší varianta. Pokud jednání nebudou úspěšná, Apple by mohl hledat jiného poskytovatele generativní AI, jako je OpenAI, nebo se obrátit na více partnerů.