V posledních týdnech se objevilo několik zpráv o práci společnosti Apple na chytrém prstenu, a i když není jasné, zda je projekt v tuto chvíli v aktivním vývoji, v dnešním článku si ukážeme, co vše o něm víme.



Potenciální funkce

Únorová zpráva od Electronic Times naznačila, že Apple „urychluje vývoj“ chytrého prstenu s funkcemi souvisejícími se zdravím. Stejně jako Apple Watch by i Apple Ring mohl sledovat srdeční frekvenci, aktivitu, spánek a dechovou frekvenci a pomocí těchto informací poskytovat uživatelům informace o spánku a zdravotní doporučení. Apple by také mohl potenciálně využít chytrý prsten jako vstupní zařízení pro iPhone, iPad, Vision Pro nebo Mac.

Apple Ring vs. Apple Watch

Apple již má Apple Watch, které jsou schopny sledovat více zdravotních metrik, ale pro určité činnosti by byl pohodlnější chytrý prsten. Prsten by mohl být vhodnější například na spaní nebo v situacích, kdy je třeba zakrýt zápěstí. Prsten by pravděpodobně nepotřeboval neustálé připojení k ‌iPhonu‌ nebo jinému zařízení Apple, protože nemá displej, takže baterie by pravděpodobně vydržela delší dobu. Na druhou stranu by chytrý prsten přenášel informace přes Bluetooth nebo podobnou metodu, takže i když by sbíral data, tato data by nebyla synchronizována s ‌iPhonem‌ v reálném čase, jako je tomu u Apple Watch. Existuje možnost, že chytrý prsten by byl cenově dostupnější než Apple Watch.

Konkurence 

Samsung pracuje na Galaxy Ring, který by měl být dostupný v druhé polovině roku. Dokáže sledovat srdeční tep, aktivitu a spánek, navíc je schopen provádět bezdrátové platby a ovládat zařízení Samsung. Společnosti jako Oura a Ultrahuman vyrábějí a prodávají chytré prsteny již několik let. Prsten Oura třetí generace je schopen shromažďovat informace o aktivitě a měřit srdeční frekvenci, dechovou frekvenci a kvalitu spánku. Ultrahuman Ring Air měří srdeční frekvenci, teplotu pokožky, dechovou frekvenci a spánek.

Patenty

Apple má patentovanou technologii chytrého prstenu. Jeden patent například vysvětluje, jak lze inteligentní prsten (nebo několik chytrých prstenů) použít jako způsob ovládání VR headsetu. Senzory v kruhu by shromažďovaly vstup od uživatele a haptický výstup by mohl poskytovat zpětnou vazbu. Další patent popisuje použití prstenu s dotykovým displejem k ovládání televizoru nebo tabletu, zatímco třetí popisuje chytrý prsten s NFC.

Datum vydání

Zatímco Electronic Times uvedl, že Apple vážně uvažuje o chytrém prstenu, Mark Gurman z Bloombergu v únoru tvrdil, že Apple v tuto chvíli aktivně nevyvíjí žádné podobné zařízení.