Apple nedávno dostal pokutu 1,8 miliardy eur od komise Evropské unie, která argumentuje tím, že společnost zneužívá svého dominantního postavení k poškození konkurentů služby Apple Music.



I tak se zdá, že společnost má stále nevyřešené spory se Spotify, jejím hlavním konkurentem, který nyní Apple obviňuje z blokování aktualizací jeho aplikací v EU.
Vzhledem k tomu, že 7. března 2024 vstoupil v platnost zákon o digitálních trzích (DMA), mohou vývojáři konečně distribuovat své aplikace mimo App Store v EU. A dokonce i pro aplikace dostupné v App Store společnosti Apple nová pravidla zajišťují, že vývojáři mohou pro nákupy v aplikaci používat alternativní platební metody.

Spotify odeslal aktualizaci své aplikace společnosti Apple 5. března. Díky této aktualizaci společnost zcela odstranila nákup předplatného pomocí systému nákupu v aplikaci App Store. Místo toho jsou nyní uživatelé vyzváni k návštěvě webu Spotify a přihlášení k odběru. V e-mailu od Spotify Evropské komisi, který viděl The Verge, však společnost obviňuje Apple, že od té doby tuto aktualizaci neschválil. „Už je to devět dní a stále čekáme na zprávu od společnosti Apple,“ píše se v e-mailu.