Po vydání druhé beta verze iOS 17.4 se ukázalo, že Apple omezil funkčnost webových aplikací pro uživatele iOS v EU. Webové aplikace již nebylo možné spouštět z ‌domovské obrazovky‌ v jejich vlastním okně, které zabírá celou obrazovku.



Tento krok byl silně kritizován skupinami jako Open Web Advocacy, které zahájily petici ve snaze přesvědčit Apple, aby změnil své rozhodnutí, a dokonce upoutal pozornost Evropské komise. Nyní Apple ustoupil a říká, že webové aplikace, které používají WebKit v EU, budou po vydání iOS 17.4 i nadále fungovat podle očekávání. V aktualizaci zveřejněné na webu pro vývojáře společnost uvedla: „Již dříve Apple oznámil plány na odstranění možnosti webových aplikací na domovské obrazovce v EU jako součást našeho úsilí o dosažení DMA. Potřeba odstranit tuto funkci byla způsobena obavami o zabezpečení a soukromí související s webovými aplikacemi na podporu alternativních prohlížečů, které by vyžadovaly vybudování nové integrační architektury, která v současné době v iOS neexistuje.“

„Obdrželi jsme požadavky, abychom i nadále poskytovali podporu pro webové aplikace na domovské obrazovce v systému iOS, a proto budeme i nadále nabízet stávající možnosti webových aplikací na domovské obrazovce v EU. To znamená, že webové aplikace na domovské obrazovce jsou i nadále postaveny přímo na WebKitu a jeho architektuře zabezpečení a jsou v souladu s modelem zabezpečení a ochrany osobních údajů pro nativní aplikace pro iOS.“ Apple dříve tvrdil, že musí změnit způsob fungování webových aplikací v iOS, aby byl v souladu se zákonem EU o digitálních trzích (DMA), a tvrdil, že prohlížeče třetích stran používané s webovými aplikacemi v Evropě mohou vystavit uživatele rizikům zabezpečení a soukromí.