iOS 17.4 zavádí podporu pro alternativní obchody s aplikacemi v Evropské unii, aby společnost Apple splnila zákon o digitálních trzích. Apple začátkem tohoto týdne vysvětlil, jak jsou tyto funkce zpřístupněny, na základě regionu a geolokace zařízení.



Dříve společnost uvedla, že k dispozici je „doba odkladu“, během níž mohou uživatelé na krátkou dobu cestovat mimo země EU a nadále používat alternativní obchody. Společnost nyní přesně objasnila, jak dlouho to je. Alternativní obchody jsou k dispozici zákazníkům, kteří používají zařízení v EU a fyzicky se nacházejí v regionu. Pokud uživatelé cestují mimo země EU, ztratí přístup k funkcím, jako je možnost instalovat nové alternativní obchody. Navíc již nelze aktualizovat stávající aplikace stažené z alternativního obchodu.

V aktualizaci dokumentu podpory nyní Apple konkrétně uvádí, že zákazníci mají 30denní lhůtu odkladu. Pokud tedy opustíte EU na méně než měsíc, aplikace stažené mimo App Store budou nadále dostávat aktualizace. 30 dní je dostačujících pro většinu běžných cestovních a dovolenkových období, ale bylo by nepříjemné pro lidi, kteří tráví v zahraničí několik měsíců. Tato doba odkladu se navíc vztahuje pouze na aktualizace aplikací již nainstalované ve vašem zařízení. Chcete-li instalovat nové aplikace mimo App Store nebo stahovat nové obchody s aplikacemi, musíte být vždy fyzicky v zemích EU.