S iOS 18 a macOS 15 má Apple v úmyslu zavést nepřeberné množství nových funkcí a vylepšení ovlivňujících systémové aplikace a nastavení. K dispozici bude také aktualizovaná verze aplikace Freeform, která má obsahovat zajímavý doplněk.



Tato nová funkce, známá jako „Freeform Scenes“, dá uživatelům možnost vybrat si konkrétní sekce nebo scény pro snazší navigaci. Jakmile jsou vybrány a pojmenovány, uživatelé se k nim budou moci snadno vrátit po zhlédnutí dalších oblastí nástěnky. Uživatelé budou mít možnost upravit scény i dodatečně a dokonce budou moci při tom spolupracovat s ostatními. Freeform Scenes budou kompatibilní s iCloud, což umožní snadnější sdílení a úpravy.

Ovládací prvky uživatelského rozhraní Freeform Scenes se budou nacházet poblíž ovládacích prvků zoomu, směrem k levé dolní části aplikace. Uživatelé uvidí novou ikonu se třemi svislými čarami a klepnutím nebo kliknutím na ikonu se zobrazí uživatelské rozhraní Scenes. Uživatelské rozhraní obsahuje lištu s jednotlivými ikonami šipek pro snazší navigaci mezi scénami, spolu se čtvercovou ikonou mezi dvěma šipkami. Kliknutím na čtvercovou ikonu se uživateli zobrazí další možnosti výběru nebo navigace mezi scénami.

K dispozici budou také následující klávesové zkratky pro Freeform Scenes:

  • Uložit – Shift + Command + S
  • Další scéna – Option + Command + ]
  • Předchozí scéna – Option + Command + [

Přestože je tato funkce ve fázi testování a plánovaná pro ‌iOS 18‌ a macOS 18, mohla by být stažena nebo představena později.