Řada iPhone 15 nabízí spoustu úložného prostoru pro spoustu fotek, nebo se tak alespoň Apple chlubí ve své nejnovější reklamě. Zda to platí pro vás, závisí na tom, co se svým iPhonem děláte a jakou možnost úložiště zvolíte.



Než ale otevřete peněženku, měli byste zvážit několik věcí. Základní úroveň úložiště pro řadu iPhone 15 je 128 GB. To je pozoruhodný nárůst oproti základní 64 GB kapacitě, která přetrvávala až do řady iPhone 13 v roce 2021. Když uvážíte, že iPhone X, vydaný v roce 2018 nabízel pouhých 64 GB, možnost základního úložiště pro nejnovější zařízení Apple může dokonce vypadat skvěle. Díky funkcím fotoaparátu modelů iPhone 15, které nyní zahrnují 48megapixelové fotografie a záznam 4K videa, je prostor potřebný pro tyto soubory ve vysokém rozlišení značný. Tato vylepšení nepochybně zvyšují kvalitu zachyceného obsahu, ale také spotřebovávají kapacitu místního úložiště, takže to, co se kdysi zdálo jako dostatek prostoru, nestačí pro potřeby mnoha uživatelů.

iCloud jako záchrana?

Služba iCloud společnosti Apple představuje řešení omezení úložiště zařízení a nabízí řadu variant předplatného. Můžete si vybrat z možností 50 GB, 200 GB a 2 TB, 6TB a 12TB. Ceny se pohybují v rozmezí od 25 Kč měsíčně do 1 490 Kč měsíčně. K dispozici jsou také funkce jako ‌iCloud‌ Private Relay, Skrýt můj email a další.

Úložiště iPhonu vs. iCloud

Zatímco řada iPhone 15 nabízí základní možnost 128GB, k dispozici jsou také modely s 256GB a 512GB s další možností 1TB pro iPhone 15 Pro. (iPhone 15 Pro Max má základní úroveň úložiště 256 GB, přičemž při upgradu je k dispozici 512 GB a 1 TB.) Nabídkou maximální kapacity 1 TB pro iPhone 15 Pro Apple vychází vstříc uživatelům, kteří upřednostňují obrovské množství úložiště přímo ve svém zařízení. Tato možnost však stojí o mnoho více. Proto stojí za to zamyslet se nad tím, zda by nebylo ekonomičtější a praktičtější volbou model s nižší kapacitou a jeho doplnění o další úložiště iCloud. Ať už se rozhodnete jakkoli, bude to záviset na vašich způsobech používání a hodnotě, kterou přikládáte okamžitému offline přístupu k vašim souborům, oproti flexibilitě a potenciálním úsporám nákladů cloudového úložiště.