Debata o tom, zda je 8GB RAM dostačující pro Mac, je již dlouho předmětem sporů. Debata sahá minimálně do roku 2012, kdy Apple vydal první MacBook Pro s Retina displejem, který byl dostupný s 8GB RAM.



Apple stále nabízí 8GB jako základní konfiguraci pro 14palcový MacBook Pro, iMac a MacBook Air. To rozpoutalo opět diskuse o přiměřenosti a hodnotě této konfigurace. Macy se samozřejmě za poslední desetiletí hodně změnily. Za prvé, Apple již nespoléhá na procesory Intel, protože vyvinul vlastní čipy Apple Silicon, které jsou rychlejší a energeticky účinnější. Je to proto, že vlastní čipy společnosti Apple používají architekturu „system-on-a-chip“ (SoC), která integruje několik procesorových jader (CPU), grafických jader (GPU), mezipaměť a několik dalších komponentů do jednoho balíčku.

Čipy řady M od společnosti Apple také používají něco, co se nazývá „sjednocená paměť“. Přijetí této paměti s velkou šířkou pásma a nízkou latencí znamená, že hlavní čip nemusí komunikovat mezi různými paměťovými místy a zpřístupňuje paměť pro CPU i GPU, což umožňuje jeho dynamické přidělování v závislosti na úloze. I když je celkovým výsledkem této integrované architektury SoC lepší výkon a efektivita, nevýhodou je, že sjednocená paměť je v okamžiku nákupu pevná a nelze ji později upgradovat.

8 GB nebo více RAM?

  • Denní úkoly a nenáročná spotřeba: Pro základní úkoly, jako je procházení webu, úprava dokumentů a sledování médií, obecně postačí 8 GB RAM. Moderní Macy používají funkce, jako je komprese paměti a inteligentní alokace, které pomáhají systému macOS fungovat hladce i při multitaskingu.
  • Profesionální a kreativní pracovní zátěž: Pro intenzivnější úkoly, jako je střih videa, 3D modelování nebo vývoj softwaru, může být 8 GB limitujících a může způsobit pomalejší výkon a nižší efektivitu, jak ukázaly nezávislé testy. To platí zejména, pokud pracujete na náročných projektech.