Nové 13palcové a 15palcové modely MacBooku Air s čipem M3 budou vydány tento pátek. Některá média a YouTubeři s předstihem sdílely první recenze a unboxing videa, na které se v dnešním článku podíváme.



Mezi klíčové nové funkce přidané do obou modelů MacBooku Air patří čip M3 pro rychlejší výkon, podpora Wi-Fi 6E, rozšířená podpora externích monitorů, anodizační těsnění, které snižuje otisky prstů a vylepšení mikrofonu.

Recenze

Čip M3

13palcový i 15palcový MacBook Air jsou nyní k dispozici s čipem M3 pro rychlejší výkon a lepší energetickou účinnost. Jak se očekávalo, první výsledek benchmark testu odhalil, že čip M3 je až o 20 % rychlejší než čip M2 v předchozích modelech MacBooku Air, pokud jde o výkon CPU. Tyto výsledky jsou stejné jako u 14palcového MacBooku Pro s čipem M3. Jason Snell sdílel výsledky benchmark testů ve své recenzi:

S čipem M3 získal MacBook Air také hardwarově akcelerovaný ray tracing pro vylepšené vykreslování grafiky ve hrách spolu s dekódováním videa AV1.

Dva externí monitory

Zatímco předchozí modely MacBooku Air s čipem Apple Silicon oficiálně podporují pouze jeden externí monitor, nové modely podporují dva externí monitory. Druhý monitor však lze použít pouze při zavřeném víku MacBooku Air. Když je víko otevřené, nové modely podporují jeden externí monitor s rozlišením až 6K při 60 Hz. Po zavření víka lze podle technických specifikací společnosti Apple připojit druhý monitor s rozlišením až 5K při 60 Hz.

Joshua Goldman z CNET:

„K MacBooku Air můžete připojit dva externí monitory přímo k Thunderbolt USB-C portům, které budou MacBook také nabíjet. Má to však háček; víko musí být zavřené, aby bylo možné ovládat oba externí monitory. Na první pohled to nevypadá jako velký problém, pokud při práci na externím monitoru obvykle nepoužíváte klávesnici a trackpad notebooku. Pro mě je větší zádrhel ztráta Touch ID na klávesnici MacBooku Air. Chcete-li používat Touch ID, stačí otevřít a zavřít víko, ale já jej během dne používám tolikrát, že to je pro mě problém. Lepší možností je pořídit si klávesnici Magic Keyboard s Touch ID.“

Ochrana proti otiskům prstů

MacBook Air v barvě temně inkoustová je nyní podle Applu vybaven „anodizačním těsněním pro snížení otisků prstů“.

Jacob Krol z TheStreet:

„Zatím je jasné, že anodizace blokuje většinu otisků prstů a vypadá to rozhodně lépe než u předchozích modelů. Avšak nezabrání všem, protože některé stále vidím, konkrétně na horním a spodním pouzdru. Jak již bylo řečeno, na vnitřní straně kolem klávesnice a na trackpadu nebo mimo něj odvádí opravdu dobrou práci.“

Wi-Fi 6E

Nové MacBooky Air podporují Wi-Fi 6E pro až dvojnásobnou rychlost stahování ve srovnání s předchozími modely s Wi-Fi 6, uvádí Apple. Wi-Fi 6E rozšiřuje možnosti Wi-Fi 6 na pásmo 6 GHz, což umožňuje rychlejší bezdrátové rychlosti a nižší rušení signálu s kompatibilním zařízením a routerem. Celá řada Maců současné generace nyní podporuje Wi-Fi 6E.

Aktualizace mikrofonu

Apple říká, že mikrofony v nových modelech MacBooku Air nabízejí zvýšenou čistotu hlasu při audio a video hovorech ve srovnání s předchozími modely. Mikrofony také získaly podporu pro režim Izolace hlasu.

Videa