iPhone je nejprodávanějším produktem společnosti Apple a každý rok jsou vydávány nové modely. V roce 2024 očekáváme řadu iPhone 16 a také iPhone 16 Pro se zajímavými funkcemi.



Tlačítko Capture

Všechny čtyři modely ‌iPhone 16‌ mají obsahovat zcela nové tlačítko, které bude umístěno na pravé straně zařízení pod tlačítkem napájení. Ve Spojených státech je zde anténa mmWave 5G, takže ji Apple přesune na druhou stranu. Tento doplněk, který Apple nazývá „Capture Button“, bude sloužit k pořizování fotografií a videí, když ‌iPhone‌ držíte v orientaci na šířku. Zdá se, že je zaměřené konkrétně na zachycení 3D videa na šířku, které pak bude možné sledovat na Apple Vision Pro, ale bude také užitečné pro pořizování běžných videí a fotografií. Zprávy naznačují, že tlačítko bude standardní mechanické tlačítko jako tlačítka napájení a hlasitosti, ale bude podporovat více úrovní tlaku. Budete moci lehkým přitlačením zaostřit a dalším stisknutím pořídíte snímek nebo spustíte záznam.

Velikosti displeje

Displej ‌iPhone 16 Pro‌ se očekává o velikosti přibližně 6,3 palce. Displej iPhone 16 Pro‌ Max bude mít přibližně 6,9 palce. Displeje budou větší, protože ‌iPhone 16 Pro‌ a 16 Pro Max budou asi o 3 mm vyšší a asi o 1 mm širší. Bohužel, displej bude větší pouze u modelů vyšší třídy a ‌iPhone 16‌ a 16 Plus budou stále měřit 6,1 a 6,7 palce.

Aktualizace fotoaparátu

Apple chystá změny fotoaparátu pro všechny modely ‌iPhone 16‌. Pro ‌iPhone 16‌ a ‌iPhone 16‌ Plus bude k dispozici nové vertikální uspořádání čoček, které odstraňuje diagonální uspořádání, které Apple používal posledních několik let. Očekává se, že tato změna umožní modelům ‌iPhone 16‌ zachycovat prostorové video. Největší změna však bude u ‌iPhone 16 Pro‌ a Pro Max. Apple aktualizuje ultraširokoúhlý fotoaparát na 48 megapixelů, čímž přináší lepší snímky za horších světelných podmínek. Očekává se, že objektiv bude fungovat jako 48megapixelový širokoúhlý fotoaparát. Apple se také letos chystá přinést 5x teleobjektiv na ‌iPhone 16 Pro‌, a to je pravděpodobně možné díky výše uvedeným nárůstům velikosti.

Rychlejší 5G

S ‌iPhone 16 Pro‌ a Pro Max plánuje Apple použít nejnovější modemový čip Qualcomm Snapdragon X75. Modemové čipy nejsou často hlavní funkcí, kterou zdůrazňujeme, zejména od přechodu na 5G, ale X75 bude rychlejší a zároveň bude spotřebovávat méně energie. Zprávy zatím naznačují, že X75 bude v roce 2024 bude k dispozici pouze v modelech vyšší třídy, přičemž modely nižší třídy budou nadále používat X70. Spolu s lepším 5G by mohla být k dispozici také podpora Wi-Fi 7. Wi-Fi 7 podporuje rychlosti až 40 Gb/s a umožňuje nižší latenci a spolehlivější připojení.

Generativní AI

Apple se v roce 2024 soustředí na AI, protože si klade za cíl dohnat Microsoft, Google, OpenAI a další společnosti, které do generativní AI hodně investovaly. Umělá inteligence je samozřejmě založena na softwaru, ale k její podpoře je potřeba i hardware. Apple provádí v iOS 18 některá významná vylepšení založená na AI a zavádí AI napříč operačním systémem a některé z nejpokročilejších funkcí mohou být omezeny na řadu ‌iPhone 16‌ kvůli požadovanému výpočetnímu výkonu.