iOS 17.4 zavádí podporu pro alternativní obchody s aplikacemi pro uživatele v EU. Apple provedl tuto změnu, aby vyhověl novým předpisům podle zákona EU o digitálních trzích.



V rozhovoru s Michaelem Grothausem z Fast Company, který byl tento měsíc zveřejněn, bývalý marketingový šéf Applu a současný šéf App Store Phil Schiller uvedl, že s těmito alternativními obchody jsou spojena rizika pro soukromí a bezpečnost: „Tyto nové předpisy, i když přinášejí nové možnosti pro vývojáře, přinášejí také nová rizika. To se nedá obejít. Takže děláme vše, co je v našich silách, abychom tato rizika minimalizovali pro všechny,“ řekl Schiller v nedávné diskusi o ochraně osobních údajů. Jedním z těchto rizik je možnost, že si uživatelé mohou stáhnout škodlivé nebo nebezpečné aplikace, ačkoli Apple bude notářsky ověřovat všechny aplikace pomocí kombinace automatizovaných procesů a kontroly člověkem.

Apple však uvedl, že notářské ověření nebude tak důkladné jako proces kontroly App Store a pokyny, které musí vývojáři dodržovat. „Pokud není alternativní obchod řádně spravován, představuje pro uživatele a vývojáře zvýšená rizika v oblasti soukromí, bezpečnosti a zabezpečení. To zahrnuje rizika spojená s instalací softwaru od neznámých vývojářů, kteří nepodléhají požadavkům programu Apple Developer Program, instalací malwaru nebo jiného škodlivého kódu, distribucí pirátského softwaru, vystavením nezákonnému, závadnému a škodlivému obsahu a další. I s ochrannými opatřeními mnoho z těchto rizik zůstává.“ Celý rozhovor si můžete přečíst na webu Fast Company.