Dohoda Applu s Googlem, která z něj činí výchozí prohlížeč v Safari, je nyní velmi nejistá, protože hrozí antimonopolní žaloba amerického ministerstva spravedlnosti, uvádí The Information.



Smlouva Applu se společností Google, která zajišťuje, že vyhledávač Google je výchozím nastavením prohlížeče Safari od Applu, byla významným zdrojem příjmů. V roce 2022 tato dohoda údajně přinesla Applu více než 20 miliard dolarů, což je částka odvozená z 36 procent příjmů z reklam generovaných vyhledáváním v Safari, jak vyplývá ze soudních dokumentů. Dohoda má pro obě společnosti značné finanční výhody. Pro Apple představují platby od Googlu důležitý zdroj příjmů jako významný podíl jeho zisků. Pokud by soud rozhodl v neprospěch Googlu, mohl by ztratit přístup k přibližně 70 procentům vyhledávání na iPhonu. To by mělo významný dopad na příjmy společnosti Google z mobilní reklamy ve vyhledávání, které v roce 2023 významně přispěly k jejím příjmům.

Google pracuje na snížení své závislosti na dohodě. Společnost aktivně povzbuzuje uživatele ‌iPhonu‌, aby přešli ze Safari na vlastní aplikace Google a Chrome. Google hodně investoval do vylepšení svých mobilních aplikací o funkce, jako je funkce pro vyhledávání obrázků a kanál Discover, který zobrazuje personalizovaný obsah. V letech 2022 a 2023 spustil Google rozsáhlé televizní a online reklamní kampaně, které představují exkluzivní funkce dostupné pouze v jeho aplikacích. Za posledních pět let se však Googlu podařilo pouze zvýšit procento vyhledávání prováděných prostřednictvím jeho aplikací z 25 procent na pouhých 30 procent.