Společnost Apple ve čtvrtek reagovala na vyšetřování, které odhalilo, že Apple spolu s dalšími významnými technologickými společnostmi používal titulky v YouTube videích k trénování svých modelů umělé inteligence.



Vyšetřování společnosti Wired začátkem tohoto týdne zjistilo, že více než 170 000 videí od oblíbených tvůrců obsahu bylo součástí datové sady používané k trénování modelů umělé inteligence. Apple konkrétně použil tento datový soubor při vývoji svých open-source modelů OpenELM, které byly zveřejněny v dubnu. Apple však nyní potvrdil 9to5Mac, že ​​OpenELM nepohání žádnou z jeho funkcí AI nebo strojového učení, včetně systému Apple Intelligence. Apple objasnil, že OpenELM byl vytvořen výhradně pro výzkumné účely s cílem posunout vývoj velkých jazykových modelů s otevřeným zdrojovým kódem.

Apple uvedl, že nemá v plánu vyvíjet nové verze modelu OpenELM. Společnost zdůraznila, že protože OpenELM není integrován do Apple Intelligence, datová sada „YouTube Subtitles“ není používána k fungování žádné z jejích funkcí umělé inteligence. Apple zopakoval své předchozí prohlášení, že modely Apple Intelligence jsou trénovány na licencovaných datech, včetně dat vybraných pro vylepšení konkrétních funkcí, a také na veřejně dostupných datech shromážděných webovým prohledávačem.