Podle nové zprávy společnosti MoneyControl se Apple chystá rozšířit výrobu v Indii tím, že v zemi poprvé vyrobí modely vyšší třídy. Apple zahájil výrobu ‌iPhonů‌ v Indii v roce 2017 s původním iPhonem SE.



Od té doby postupně zvyšuje své výrobní aktivity v zemi a vyrábí zde modely jako iPhone 13 a iPhone 14. Výroba těchto modelů v Indii však začala několik měsíců po jejich celosvětovém vydání. To se změnilo s iPhone 15 a ‌iPhone 15‌ Plus, které byly vyrobeny a dostupné v Indii od prvního dne, kdy byly vydány. Nyní společnost zjevně plánuje vyrábět iPhone 16 Pro a ‌iPhone 16 Pro‌ Max v zemi koncem tohoto roku. Výrobu modelů ‌iPhone 16 Pro‌ bude řídit dlouholetý partner Applu, Foxconn, v jeho závodě Sriperumbudur v Tamil Nadu. Tento krok je součástí širší strategie společnosti Apple zaměřené na diverzifikaci dodavatelského řetězce mimo Čínu a posílení výrobních kapacit v Indii.

Společnost údajně hodlá v příštích několika letech vyrábět čtvrtinu všech svých iPhonů v Indii, a to ze současných 14 %. Indická vláda tyto investice aktivně podporuje a nabízí nabídky k přilákání velkých výrobců. Apple intenzivně investuje do výroby, aby uspokojil očekávanou vysokou poptávku po řadě iPhone 16 a v roce 2024 plánuje vyrobit 90 milionů kusů, což je 10% nárůst oproti loňským modelům ‌iPhone 15‌.