Jak uvedla agentura Reuters, Apple vyhrál hromadnou žalobu, která kritizovala její uzavřený ekosystém aplikací a služeb. Americký okresní soudce Richard Seeborg dospěl k závěru, že žalobci, kteří tvrdili, že tyto praktiky vedou k vyšším cenám iPhonů, nebylo pravdivé.



Navrhovaná hromadná žaloba tvrdila, že Apple se zapojuje do protisoutěžního chování prostřednictvím dohod s vývojáři prohlížeči, které brání aplikacím třetích stran ve vstupu na trh. Žaloba přišla poté, co Apple v lednu zavedl podporu pro prohlížeče třetích stran v Evropské unii. Žaloba tvrdí, že používání WebKit na iOS omezuje funkčnost webových aplikací. Toto omezení pak odrazuje vývojáře od vývoje progresivních webových aplikací (PWA) a zajišťuje, že ostatní prohlížeče jako Google Chrome a Mozilla Firefox fungují jako alternativní verze Safari spíše než jako nezávislé prohlížeče.

Toto protisoutěžní chování vede k vyšším cenám iPhonů pro spotřebitele, tvrdí žalobci. „Ceny nejsou uměle navyšovány; jsou konkurenceschopné ve světle tvrdé konkurence, které Apple čelí,“ uvedl Apple v reakci na žalobu minulý měsíc. Soudce Seeborg se postavil na stranu Applu a schválil návrh společnosti na odvolání. Žalobci dostali třicet dnů na podání upravené žaloby.