Bývalý ředitel obchodního práva společnosti Apple Gene Levoff dostal příkaz zaplatit americké Komisi pro cenné papíry a burzu 1,15 milionu dolarů uvádí agentura Reuters. Koncem loňského roku byl Levoff odsouzen ke čtyřem letům podmíněně a pokutě, čímž se vyhnul možnému dvouletému vězení.



V té době nebyla pokuta stanovena, ale soudce vynesl v úterý rozsudek. Soudce řekl, že Levoffova porušení byla „obzvláště závažná“. V Applu Levoff dohlížel na to, aby zaměstnanci dodržovali zásady obchodování společnosti, a proto soudce rozhodl, že jeho porušení je obzvláště závažné. Levoff měl přístup k výsledkům Applu ještě předtím, než byly zpřístupněny veřejnosti. Využil informace, a nakupoval akcie Applu před lepšími výsledky a prodával je, když byly slabší zisky.

Levoffovy nekalé obchody s akciemi mu vynesly přibližně 277 000 dolarů, přičemž mu pomohly vyhnout se ztrátám ve výši přibližně 377 000 dolarů. Levoff pracoval v Applu v letech 2011 až 2018, ale informace zneužil v letech 2011 až 2016. Apple ho propustil v září 2018 poté, co úřady kontaktovaly společnost. V červnu 2022 se Levoff přiznal k šesti případům podvodů s cennými papíry.