iOS 18 obsahuje nové funkce pro mnoho vestavěných aplikací Apple a Safari není výjimkou. Safari obsahuje několik užitečných nových funkcí pro rychlejší získání informací, které z webových stránek chcete nejvíce. V dnešním článku si ukážeme, co vše je nové.



Zvýraznění

Zvýraznění zjišťuje relevantní informace na webové stránce, kterou navštěvujete, a zobrazuje je pro vás, abyste mohli najít příslušné informace, aniž byste museli stránku prohledávat. Když je na webové stránce k dispozici zvýraznění, uvidíte nad ikonou nástroje na liště prohlížeče malou fialovou ikonu. Pokud klepnete na tuto ikonu, Safari vám zobrazí klíčové informace o webu, jako je poloha, hodiny a pokyny. Informace, které se zobrazují v části Hlavní body, budou záviset na webu, který navštěvujete. Pro obchody, hotely a další místa, kam byste mohli chtít jít, Safari poskytne pokyny. Na jiných webech se mohou zobrazit odkazy na další informace o lidech, hudbě, filmech a televizních pořadech.

Režim čtečky

Apple aktualizoval režim čtečky, aby poskytoval obsah pro dlouhé články a také rychlé shrnutí toho, co je na stránce. Nové funkce režimu čtečky poskytují uživatelům způsob, jak se dostat ke konkrétní části článku a také přehled toho, co je v článku, aby se mohli rozhodnout, zda má cenu pokračovat ve čtení. Nové možnosti režimu čtečky jsou k dispozici v angličtině (Austrálie), angličtině (Kanada), angličtině (Irsko), angličtině (Nový Zéland), angličtině (Jihoafrická republika), angličtině (Velká Británie) a angličtině (USA)

Změny designu

Společnost Apple aktualizovala design nástrojů Safari, ke kterým lze přistupovat prostřednictvím panelu URL. Ikona nástroje je nyní pole se dvěma řádky a klepnutím na ni se dostanete do úplného překryvného okna, které je umístěno ve spodní části displeje. Již se nezobrazují všechny nástroje najednou a Apple upřednostňuje ty, kteří by mohli chtít nejvíce, jako je překlad, režim čtečky, ochrana soukromí a velikost písma. Klepnutím na elipsu ve spodní části rozhraní zobrazíte zbytek nastavení Safari, jako je Zobrazit IP adresu a další. Apple také změnil design stránky pro správu karet se sjednoceným panelem nástrojů pro samostatné sekce a skupiny karet.

Nové možnosti rychlého přístupu

Některé funkce, které byly dříve k dispozici v listu sdílení, jsou nyní snadněji dostupné prostřednictvím panelu nástrojů Safari.

Mezi nové možnosti patří následující:

  • Tisk
  • Přidat k oblíbeným
  • Přidat záložku
  • Přidat do Rychlé poznámky
  • Přidat do seznamu četby
  • Přesunout do skupiny karet
  • Přístup k fotoaparátu
  • Přístup k mikrofonu
  • Přístup k polohovým údajům

Nabídku stránek lze upravit, abyste si mohli přizpůsobit, které nástroje budou zařazeny do vašeho seznamu oblíbených pro rychlejší přístup. Všechny tyto možnosti jsou stále dostupné také prostřednictvím listu sdílení.

Hesla

S novou aplikací Hesla se přihlašovací údaje, hesla a přístupové klíče vyplňují automaticky, pokud máte své informace uložené v aplikaci. Aplikace Hesla obsahuje stejné funkce jako sekce Hesla v aplikaci Nastavení, byla jednoduše rozdělena do samostatné aplikace pro snadnější přístup. Safari dokáže automaticky ukládat přihlašovací údaje a hesla do aplikace Hesla a vše se synchronizuje mezi zařízeními. K heslům lze přistupovat i na počítačích se systémem Windows.

Uzamčené aplikace

Aplikace jako Safari lze zamknout a skrýt a k přístupu k nim je potřeba ověření pomocí Face ID nebo Touch ID. Chcete-li otevřít zamčenou aplikaci, musíte se ověřit, takže někdo, kdo má váš odemčený telefon, stále neuvidí obsah, pokud zamknete Safari. Skrytí aplikace ji uzamkne a odebere z domovské obrazovky a schová ji do tajné složky skrytých aplikací v knihovně aplikací.