Minulý pátek zasáhl velký výpadek CrowdStrike počítače se systémem Microsoft Windows a způsobil celosvětové výpadky týkající se leteckých společností, obchodů, bank, nemocnic, železničních sítí a dalších.



Počítače uvízly v nepřetržitých smyčkách obnovy, což je učinilo nepoužitelnými. Selhání bylo způsobeno aktualizací antivirového softwaru CrowdStrike Falcon, který se automaticky nainstaloval na počítače se systémem Windows 10, ale Macy a zařízení Linux nebyly ovlivněny, přestože obdržely aktualizaci stejného softwaru. Zpráva od The Wall Street Journal se zabývá tím, co se stalo, a obsahuje některé informace od Microsoftu o tom, proč nebyly Macy ovlivněny aktualizací. Na počítačích se systémem Windows je modul jádra, který poskytuje softwaru plný přístup k počítači. Jádro spravuje paměť, procesy, soubory a zařízení a je v podstatě srdcem operačního systému. Velká část softwaru na PC je obvykle omezena na uživatelský režim, kde špatný kód nemůže způsobit škodu, ale software s přístupem do režimu jádra může způsobit katastrofální selhání stroje, jako tomu bylo minulý týden.

Software Falcon nebyl schopen způsobit podobný problém na Macu, protože Apple nedává výrobcům softwaru přístup k jádru. V macOS Catalina, který vyšel v roce 2020, Apple ukončil podporu rozšíření jádra a přešel na systémová rozšíření, která běží v uživatelském prostoru. Tato změna učinila Macy stabilnějšími a bezpečnějšími a přidala ochranu proti nestabilním aktualizacím softwaru, jako je ta, kterou vydal CrowdStrike. Není možné, aby Mac měl podobný problém kvůli změně, kterou Apple provedl. V prohlášení pro The Wall Street Journal Microsoft obvinil Evropskou komisi z neschopnosti nabídnout stejnou ochranu, jakou mají Macy.

Microsoft uvedl, že není schopen změnit svůj operační systém kvůli Evropské komisi. V roce 2009 Microsoft souhlasil s pravidly interoperability, která poskytují bezpečnostním aplikacím třetích stran stejnou úroveň přístupu k Windows, jakou má Microsoft. Microsoft souhlasil s poskytnutím přístupu k jádru za účelem vyřešení mnoha dlouhodobých problémů s právem hospodářské soutěže v Evropě. Apple nemusel provádět změny ve fungování Maců, ale Evropská komise se zaměřila na iOS a Apple varoval, že aktualizace, které již byly implementovány, mohou v budoucnu vést k bezpečnostním rizikům. Zásadní selhání CrowdStrike, které postihlo počítače se systémem Windows, poukazuje na některé nezamýšlené důsledky spojené s legislativou, která oslabuje zabezpečení kvůli otevřenému přístupu.