Evropská komise oficiálně oznámila své předběžné rozhodnutí, že zásady App Store společnosti Apple jsou v rozporu se zákonem o digitálních trzích (DMA). V rámci DMA by vývojáři distribuující své aplikace prostřednictvím App Store měli mít možnost bezplatně informovat své zákazníky o alternativních levnějších možnostech nákupu.



Komise říká, že tomu brání obchodní podmínky Applu s vývojáři. „Vývojáři nemohou v rámci aplikace poskytovat informace o cenách ani jiným způsobem komunikovat se svými zákazníky, aby propagovali nabídky dostupné na alternativních distribučních kanálech,“ uvedla Komise ve své tiskové zprávě. Komise také uvedla, že proces propojení společnosti Apple pro řízení zákazníků podléhá několika omezením uloženým společností Apple, která vývojářům aplikací brání v komunikaci, propagaci nabídek a uzavírání smluv prostřednictvím distribučního kanálu, který si zvolí.

V reakci na oznámení Komise poskytl Apple následující prohlášení: „Během posledních několika měsíců provedl Apple řadu změn, aby vyhověl DMA v reakci na zpětnou vazbu od vývojářů a Evropské komise. Jsme si jisti, že náš plán je v souladu se zákonem. Všichni vývojáři podnikající v EU mají možnost využívat možnosti, které jsme zavedli, včetně možnosti přesměrovat uživatele aplikací na web, budeme i nadále naslouchat a spolupracovat s Evropskou komisí.“ Pokud by se zjistilo, že Apple porušil DMA, mohla by společnost čelit pokutě až do výše 10 % svých celosvětových příjmů. Konečné rozhodnutí Komise má padnout do března 2025.