Společnost Google oznámila, že do svého programu pokročilé ochrany přidala novou možnost nastavení přístupového klíče, která majitelům telefonů Pixel a iPhonu umožňuje používat biometrické ověřování namísto fyzických bezpečnostních klíčů.



Program pokročilé ochrany je určen pro uživatele, kteří potřebují maximální ochranu před hackerskými útoky. Je to funkce zaměřená na novináře, aktivisty, vedoucí podniků a další, kteří se cítí zranitelní vůči cílenému narušení bezpečnosti. Když byla funkce v roce 2017 uvedena na trh, Google vyžadoval, aby uživatelé měli k aktivaci dva fyzické bezpečnostní klíče a jeden z těchto klíčů plus heslo pro přihlášení. V loňském roce společnost tuto funkci změnila tak, aby se uživatelé mohli přihlašovat pouze pomocí hesla, ale k jeho nastavení byly stále vyžadovány fyzické bezpečnostní klíče.

Ode dneška to již neplatí. Když uživatelé začnou s programem pokročilé ochrany Google, budou mít možnost nastavit buď přístupový klíč, nebo fyzický bezpečnostní klíč. Přístupové klíče se snáze používají a jsou bezpečnější než hesla, protože umožňují uživatelům přihlašovat se k aplikacím a webům stejným způsobem, jakým odemykají svá zařízení: pomocí Face ID, Touch ID nebo hesla zařízení. Přístupové klíče jsou také odolné vůči online útokům, jako je phishing, díky čemuž jsou bezpečnější než například jednorázové SMS kódy.