HomePod pomohl zachránit rodinu v Coloradu, když upozornil na požár domu, který omylem založil jejich pes. 26. června obdržel hasičský sbor Colorado Springs hovor o požáru domu a sdílel podrobnosti a video na Facebooku.



Majitele domu na požár upozornil jejich ‌HomePod‌, který je probudil v časných ranních hodinách. Hasičský sbor Colorado Springs tvrdí, že majitelé domů obdrželi oznámení o „vysokém žáru“ z ‌HomePodu‌, které je upozornilo na požár, ale ‌HomePod‌ nemá funkci pro odesílání upozornění na vysoké teploty. Místo toho má ‌funkci rozpoznávání zvuku, což je možnost, která dokáže detekovat zvuk požárního poplachu a odeslat výstrahu. Je pravděpodobné, že ‌HomePod‌ použil rozpoznávání zvuku k detekci požáru a pokračoval v odeslání výstrahy majitelům domu. Není jasné, proč rodina neslyšela požární poplach, který musel ‌HomePod‌ detekovat.

Funkce rozpoznávání zvuku na ‌HomePodu‌ odesílá upozornění na připojené iPhony, iPady a Apple Watch, ale neposkytuje zvukové upozornění. Rozpoznávání zvuku lze zapnout v aplikaci Domácnost. Hořet začalo, protože jejich pes omylem zapnul sporák. Majitelé domů měli na sporáku několik krabic, a když se pes postavil na zadní nohy, aby se na ně podíval, otočil se knoflík sporáku, čímž se aktivoval hořák. Na videu je vidět požár vzniklý krátce poté, co pes otočil knoflík. Požár se majitelům domu podařilo uhasit ještě před příjezdem hasičů a kromě ošetření nadýcháním se kouře nedošlo k žádnému zranění.