Jednou z mnoha nových funkcí přizpůsobení v iOS 18 je možnost jednotného tónování barev ikon aplikací. Nejnovější beta verze však odhalila další příjemnou změnu: ikony aplikací Apple i třetí strany se v tmavém režimu automaticky změní, aniž by vývojáři museli cokoli dělat.



Díky zprávě od Gui Ramba nyní víme, jak to funguje. Gui Rambo uvedl: „V případě, že jste zvědaví, zkontroloval jsem implementaci segmentace ikon v iOS 18, abych zjistil, jak systém generuje tmavé ikony. Nástroj IconServices extrahuje popředí a určí, zda by mělo být zabarveno barvou pozadí nebo ponecháno tak, jak je, a existují konfigurovatelné hodnoty pro případy, kdy výsledky nejsou přijatelné, což je případ, kdy se vrátí zpět k pouhému ztmavení ikony.“ Uživatelé s nejnovější beta verzí iOS 18 si mohli všimnout, že ikony aplikací třetích stran se nejen automaticky mění v tmavém režimu, ale dělají to několika různými způsoby.

Některé ikony, například ikona YouTube, zbarví normální pozadí ikony na černo a dokonce změní primární barvu ikony. To je zvláště zajímavé v případech, kdy pozadí ikony není bílé. Například ikona Facebooku změní pozadí na tmavší modrou a změní „f“ z bílé na světle modrou. Dalším způsobem, jak se ikony mění, je že se jednoduše použije tmavé tónování, ale jinak zachová jejich barvy. Dobrým příkladem je Instagram, který zjevně nesplňuje hodnoty pro změnu barev úplně. Zdá se, že obecné pravidlo zní: pokud se ikona vyznačuje poměrně jednoduchým designem, tyto barvy budou v tmavém režimu  změněny. Ale pokud má složitější kombinaci barev, jako je ikona Instagramu, použije se místo toho jednoduchý tmavý odstín.