iOS 18 obsahuje řadu nových užitečných funkcí zpřístupnění. Jednou z těchto funkcí je Ukazatel pohybu vozidla, která má pomoci snížit kinetózu při používání iPhonu nebo iPadu v jedoucím vozidle. Zde se dozvíte, jak funkce funguje a jak ji zapnout.



Apple vysvětluje, že kinetóza je často způsobena smyslovým zmatkem mezi tím, co vidíte, a tím, co cítíte. Jak dále vysvětluje WebMD, s několika příklady: „Dostanete kinetózu, když dojde k neporozumění mezi vašimi smysly. Řekněme, že jste na kolotoči a otáčí vás to vzhůru nohama. Vaše oči vidí jednu věc, vaše svaly cítí jinou a vaše uši cítí něco jiného. Váš mozek nedokáže přijmout všechny ty smíšené signály. To je důvod, proč se vám nakonec točí hlava a je vám špatně. Například v létajícím letadle máte pocit, že se pohybujete, ale vaše oči říkají mozku, že se zdá, že nikam neletíte.“

„Může se dostavit i opačně. Po dlouhé plavbě po moři můžete stát na zemi, ale přesto máte pocit, že se pohybujete.“ Jak tedy funkce Ukazatel pohybu vozidla pomáhá předcházet kinetóze? Po aktivaci funkce zobrazí na okrajích obrazovky animované tečky, které představují změny v pohybu vozidla. Když jedete v autě, pomůže to snížit smyslový zmatek. Zde je video s funkcí:

Funkce Ukazatel pohybu vozidla využívá senzory zabudované v iPhonu a iPadu ke zjištění, kdy jste v autě. Funkci lze nastavit tak, aby se zapínala automaticky, nebo ji lze zapnout či vypnout v Ovládacím centru.

Jak zapnout funkci Ukazatel pohybu vozidla v iOS 18

  • Otevřete Nastavení.
  • Klepněte na Zpřístupnění.
  • Klepněte na Pohyb.
  • Přepněte na Zobrazit Ukazatel pohybu vozidla.