Poskytovatel cloudových služeb pro Mac MacStadium představil Orka Desktop, bezplatný virtualizační nástroj, který uživatelům Macu umožňuje vytvářet a spravovat virtuální stroje lokálně prostřednictvím snadno použitelného panelu pro správu.



Uživatelé Orka mohou vytvářet nebo stahovat vlastní obrazy macOS lokálně pro své osobní použití nebo pro spolupráci se členy týmu pomocí známého pracovního postupu. Tento nástroj byl navržen pro vývojáře, DevOps inženýry a IT administrátory, stejně jako studenty, fanoušky a další. MacStadium tvrdí, že je to ideální nástroj pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o virtualizaci a dozvědět se, jak lze vytvořit a testovat lokálně a poté nahrát do cloudu. MacStadium říká, že Orka Desktop dosahuje téměř plného výkonu na Apple Silicon, přičemž snížení výkonu pro virtualizaci je ve většině případů jen 5 %.

Orka Desktop také komprimuje obrazy macOS se specifikací vyhovující Open Container Initiative (OCI), která umožňuje zmenšit obraz o velikosti 90 GB až o 80 % a zmenšit jej na téměř 15 GB, což usnadňuje pohyb. Existují dvě možnosti pro vytvoření nového virtuálního počítače v Orka: Čistá instalace, kde je obraz vytvořen z existujícího souboru IPSW, a Pull Image, kde je obraz stažen z úložiště. Existuje také možnost stáhnout nejnovější IPSW přímo ze serverů společnosti Apple. Více informací naleznete v dokumentu Orka. Nová aplikace vyžaduje macOS Ventura nebo macOS Sonoma běžící na Macu s čipem Apple Silicon a alespoň 8 GB RAM a více než 50 GB volného místa na disku. Orka Desktop si můžete zdarma stáhnout z webu MacStadium.