Několik současných i bývalých zaměstnanců OpenAI a Google DeepMind dnes sdílelo otevřený dopis varující před nebezpečím pokročilé umělé inteligence a současným nedostatkem dohledu nad společnostmi pracujícími na technologii umělé inteligence.



Zaměstnanci naznačují, že existuje řada rizik, kterým čelíme v souvislosti s vývojem umělé inteligence, včetně manipulace a dezinformací a ztráty kontroly nad autonomními systémy umělé inteligence, což by podle dopisu mohlo vést k vyhynutí lidstva. Společnosti se vyhýbají sdílení informací o svých ochranných opatřeních a úrovních rizik. „Nemyslíme si, že se dá na všechny spolehnout, že se o to dobrovolně podělí,“ stojí v dopise, v němž se píše, že je na současných i bývalých zaměstnancích, aby se ozvali. „Dokud neexistuje účinný vládní dohled nad těmito společnostmi, jsou současní a bývalí zaměstnanci jedni z mála lidí, kteří je mohou volat k odpovědnosti vůči veřejnosti.“

„Dohody o zachování mlčenlivosti nám však brání vyjádřit své obavy, s výjimkou těch společností, které tyto problémy možná neřeší.“ Dopis podepsalo celkem 13 zaměstnanců, včetně sedmi bývalých zaměstnanců OpenAI, čtyř současných zaměstnanců OpenAI, jednoho bývalého zaměstnance Google DeepMind a jednoho současného zaměstnance Google DeepMind.