Webová stránka The Steve Jobs Archive sdílela dosud neviděné záběry 28letého Steva Jobse vystupujícího na Mezinárodní designové konferenci v Aspenu v Coloradu v roce 1983.



Jeho projev byl zaměřen na budoucnost počítačů a na to, jak změní každodenní život. Webovou stránku The Steve Jobs Archive spustili v roce 2022 Laurene Powell Jobs, Tim Cook a Jony Ive. Web obsahuje sbírku citátů, fotografií, videí a e-mailů od Jobse a nabízí stipendia mladým tvůrcům, kteří chtějí jít v jeho stopách. Nová stránka obsahuje úvod od Ivea, který vedl design ve společnosti Apple více než dvacet let a byl Jobsovým blízkým přítelem: „Steve zřídka navštěvoval designové konference. To bylo v roce 1983, před vydáním Macu, a v ještě relativně rané době Applu.“

Steve poukazuje na to, že designéři v USA se v té době soustředili na automobil, přičemž spotřební elektronice bylo věnováno jen málo pozornosti nebo úsilí. V rozhovoru Steve předpovídá, že do roku 1986 prodeje PC překročí prodeje aut a že v následujících deseti letech budou lidé trávit více času s PC než v autě. To byla absurdní tvrzení z počátku 80. let. Popisuje, v čem vidí nevyhnutelnost, že by se jednalo o všudypřítomnou novou kategorii, a žádá o pomoc designéry v publiku. Žádá, aby začali přemýšlet o designu těchto produktů.

Revoluce, kterou Steve popsal před více než 40 lety, se samozřejmě stala, částečně kvůli jeho hlubokému závazku k určitému druhu občanské odpovědnosti. Přejděte na stránku Objekty našeho života, kde se dozvíte více o řeči, kterou Jobs přednesl, a prohlédněte si některé související fotografie z té doby. Celé video s Jobsovým projevem najdete ve spodní části stránky.