S iOS 18, iPadOS 18 a macOS Sequoia představuje Apple nové funkce umělé inteligence nazvané Apple Intelligence, které využívají generativní velkojazyčné modely na zařízení k vylepšení uživatelského zážitku napříč zařízeními.



Tyto nové funkce umělé inteligence vyžadují iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, nebo Mac a iPad s čipy M1 nebo novějšími. Od té doby, co tato informace vyšla najevo, se mnoho uživatelů ptalo, jaký je důvod. V Talk Show Live From WWDC 2024 položil John Gruber z Daring Fireball otázku vedoucímu AI/strojového učení Apple Johnu Giannandreovi, marketingovému šéfovi Gregu Joswiakovi a šéfovi softwarového inženýrství Craigu Federighimu, a toto byla odpověď. „Tyto modely, když je spustíte za běhu jsou neuvěřitelně výpočetně nákladné.“

„Na starších modelech nemohou pracovat dostatečně rychle, aby byly užitečné, teoreticky byste mohli spustit tyto modely na velmi starém zařízení, ale bylo by to tak pomalé, že by to nebylo užitečné.“ Modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max využívají čip A17 Pro, který má 16jádrový Neural Engine, který je až 2x rychlejší než čip A16 nacházející se v iPhone 15 a iPhone 15 Plus a provádí téměř 35 bilionů operací za sekundu. Federighi naznačil, že RAM je také dalším aspektem systému, který nové funkce AI vyžadují, takže možná není náhoda, že všechna zařízení kompatibilní s Apple Intelligence mají alespoň 8 GB RAM.