Společnost Proton dnes vydala Proton Docs. Proton Docs nabízí end-to-end šifrované (E2E) vytváření dokumentů, úpravy a spolupráci, to vše je integrováno s cloudovým úložištěm Proton Drive.



Implementace E2E znamená, že ani Proton nemá přístup k obsahu vašich dokumentů nebo metadatům (jako jsou názvy souborů) a uživatelská data jsou uchovávána na švýcarských serverech, kde jsou chráněna přísnými švýcarskými zákony na ochranu soukromí.

Proton Docs nabízí:

  • Úpravy formátovaného textu: Vytvářejte a upravujte dokumenty s pokročilými možnostmi formátování.
  • Kompatibilita souborů: Snadno otevírejte a upravujte dokumenty v různých formátech, včetně Microsoft .docx, což zajišťuje bezproblémovou integraci a nepřetržitou ochranu soukromí.
  • Komentáře a spolupráce: Přidávejte komentáře, odpovídejte na komentáře a efektivně je vyřešte, čímž podpoříte prostředí pro spolupráci.
  • Vkládání obrázků: Vylepšete své dokumenty vkládáním obrázků, které poskytují vizuální kontext bez kompromisů v rychlosti.
  • Kolaborativní kurzory a přítomnost: Podívejte se, kdo jiný si prohlíží dokument v reálném čase pomocí kolaborativních kurzorů, díky čemuž je týmová práce intuitivnější.
  • Pozvěte spolupracovníky: Snadno pozvěte kohokoli ke spolupráci na vašich dokumentech. Účastníci bez účtu Proton budou vyzváni k vytvoření bezplatného účtu, který zajistí bezpečné prostředí pro všechny.

Na základě svého postoje k ochraně soukromí společnost říká, že každý dokument, stisk klávesy a dokonce i pohyb kurzoru je šifrován end-to-end v reálném čase. „Na rozdíl od Dokumentů Google Proton nikdy nesbírá uživatelská data za žádným účelem, informace zůstávají přísně soukromé,“ slibuje společnost. Proton Docs je v současné době webová aplikace, ale Proton říká, že bude nakonec nabízena jako specializovaná aplikace napříč platformami.