Španělský úřad pro hospodářskou soutěž zahájil vyšetřování App Store společnosti Apple kvůli potenciálním praktikám narušujícím hospodářskou soutěž (prostřednictvím agentury Reuters).



Národní komise pro trhy a hospodářskou soutěž (CNMC) tento týden oznámila vyšetřování ‌App Store‌ s odvoláním na obavy, že společnost Apple uvaluje nespravedlivé obchodní podmínky na vývojáře, kteří distribuují své aplikace prostřednictvím platformy. Šetření bylo zahájeno s ohledem na významný ekonomický vliv obchodů s aplikacemi ve Španělsku. Praktiky Applu by mohly představovat zneužití dominantního postavení, které španělské zákony o hospodářské soutěži a Smlouva o fungování Evropské unie (SFEU) zakazují.

Pokud vyšetřování CNMC tato obvinění potvrdí, Apple by mohl čelit pokutám až do výše 10 % svého celosvětového ročního obratu, což by mohlo dosahovat až miliard eur. Vyšetřování, jehož uzavření může trvat až dva roky, přispívá k rostoucímu seznamu problémů společnosti Apple v Evropě. Mluvčí Applu řekl, že společnost bude nadále spolupracovat se španělským úřadem pro hospodářskou soutěž, aby pochopila a reagovala na jejich obavy, a zopakoval, že Apple věří, že jeho pravidla ‌App Store‌ jsou konzistentní a spravedlivá, přičemž více než 90 procent příjmů je vypláceno vývojářům.