Sociální síť X (dříve Twitter) nedávno aktivovala nastavení, které jí dává oprávnění trénovat model Grok AI na uživatelských tweetech. Všichni uživatelé X jsou ve výchozím nastavení přihlášeni, přičemž X neinformuje zákazníky o změně.



Skryté nastavení dává X oprávnění používat všechny příspěvky, interakce a další na trénování modelu Grok AI. „Abychom neustále zlepšovali X, můžeme vaše příspěvky a také vaše uživatelské interakce a výsledky využívat pro účely školení a dolaďování modelu Grok AI. To také znamená, že vaše interakce, vstupy a výsledky mohou být pro tyto účely také sdíleny s naším poskytovatelem služeb.“ Zatímco X ve výchozím nastavení zapnul nastavení pro všechny uživatele, na webu jej lze vypnout. Zde je postup:

  • Otevřete X pomocí webového prohlížeče na Macu nebo PC a přihlaste se.
  • Klikněte na Více.
  • Vyberte Nastavení a soukromí.
  • Klikněte na Soukromí a bezpečnost.
  • Klikněte na Grok.
  • Zrušte zaškrtnutí nastavení, které umožňuje používat váš obsah.

Toto nastavení ochrany osobních údajů není k dispozici prostřednictvím aplikace X, takže musí být deaktivováno pomocí desktopové verze X, ačkoli možnost jej vypnout na mobilních zařízeních bude pravděpodobně brzy k dispozici. Shromažďování dat tajně a automaticky přihlašovat uživatele bez jejich souhlasu je nepochopitelné a mnoho uživatelů není spokojeno s rozhodnutím společnosti. Někdy v minulém měsíci X aktualizoval své centrum nápovědy, aby změnil formulaci. Dříve se uvádělo, že „uživatelské interakce, vstupy a výsledky“ budou použity pro školení Grok AI, ale nyní toto znění zahrnuje také příspěvky na X.