apple samsung soud - iconPo prvním dni u Nejvyššího soudu v USA, který má na starost spor, ve kterém proti sobě nastoupili vzájemní rivalové se zdá, že Nejvyšší soud bude shovívavý vůči společnosti Samsung, která by v případě uznání viny musela společnosti Apple zaplatit 399 milionů dolarů.



Po přednesení argumentů obou firem, Nejvyšší soud naznačil, že se pokusí vcítit do role společnosti Samsung, která bojuje za snížení částky, kterou by musela jablečné firmě zaplatit za to, že zneužila její designové patenty u svých smartphonů. Ze síně s osmi soudci bylo slyšet několik skeptických názorů na případ, protože tímto případem vytvoří precedens pro další případy, které se budou týkat průmyslových vzorů. Jeden z nich, soudce Anthony Kennedy, řekl: „Kdybych byl porotce, tak bych nevěděl, co mám dělat.“ Další soudkyně Elena Kagan, použila analogii s Volkswagen Beetle, kdy řekla, že pro porotu to může být obtížné se rozhodnout, když spor je založen na unikátním tvaru produktu a kvůli tomu by si ho měli právě zákazníci koupit.

Tento názor je podobný obhájci společnosti Samsung, který přirovnává spor také autu, u kterého by museli zaplatit veškerý ušlý zisk, a to i z držáku na nápoje. Samsung bojuje za snížení částky, kterou má společnosti Apple uhradit. Avšak Nejvyšší soud by měl vydat konečné rozhodnutí až na konci června.

18605-17800-supreme1-l

Zdroj: appleinsider.com