Senátoři Ted Cruz (R-TX) a Patrick Leahy (D-VT) napsali tento týden dopis generálnímu řediteli Apple Tim Cookovi o objasnění rozhodnutí společnosti o odstranění aplikací virtuální privátní sítě (VPN), říkájí, že tento krok potenciálně umožňuje politickou cenzuru a internetovou kontrolu.



Cruz a Leahy jsou znepokojeni i tím, co v minulosti zveřejni The New York Times o odstraněním VPN aplikací od společnosti Apple, které jsou uvedeny na trh v čínském App Store.

VPN umožňuje uživatelům přístup k necenzurovaném internetu v Číně a dalších zemích, které omezují svobodu internetu,“ píše se v dopise. „Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, máme obavy, že Apple může umožnit cenzuru čínské vládě a dohled nad internetem.

Tim Cook už v minulosti uvedl, že společnost Apple jednoduše dodržuje vládní ustanovení, které vyžaduje, aby provozovatelé VPN aplikací a souvisejících služeb získali licenci. Obnovené úsilí o prosazování těchto zásad, které se datují do roku 2015, podnítilo kontrolu a konečné vyřazení neznámého počtu aplikací pro iOS.

Aplikace bychom samozřejmě neměli odstraňovat, ale stejně jako v jiných zemích dodržujeme zákon a proto tak činíme,“ řekl Cook v té době. „A pevně věříme, že účast na trzích a přinášení výhod pro zákazníky je v nejlepším zájmu lidí tam i v jiných zemích. Takže věříme v jednání s vládami, i když nesouhlasíme.

Senátoři dále tvrdí, že Apple prokázal podobný slabost, když v loňském roce vypnuli iBooks Store a iTunes Movies a pak smazali aplikaci The New York Times z čínského App Store.

Cruz a Leahy požadují, aby Cook odpověděl na řadu otázek týkajících se postoje společnosti Apple k zákonu o cyberntické bezpečnosti v Číně a konkrétněji, zda společnost vydala během návrhu čtení v roce 2015 formální připomínky nebo vyjádřila obavy. Další otázky se konkrétně týkají zapojení Číny do odstranení VPN aplikace, stejně jako množství rozhodnutí, která byla ovlivněna rozhodnutím. Cook je rovněž požádán, aby dodal kopie výkazů společnosti Apple, které podporují svobodu projevu v Číně, nebo odsouzení cenzury v této oblasti, jak se zmiňuje v přijatelném projevu Newsea.

Zdroj: appleinsider.com