Apple začal tajně pracovat na inteligentním reproduktoru HomePod už v roce 2012, tedy rok poté, co hlasová asistentka Siri debutovala na iPhone 4s. Od té doby byl projekt několikrát zrušen a zase znovu zahájen.



Údajně mělo dojít ke změně, když do vývojového střediska došel poprvé Amazon Echo, který vývojáři rozdělali, aby viděli, jak je vlastně vyroben. Dospěli k závěru, že kvalita zvuku z Amazon Echo je špatná a Apple by dokázal postavit zařízení s kvalitnějším zvukem.

Původně se jednalo o vedlejší projekt, který by konkuroval firmám jako je JBL, Harman Kardon a Bose. O dva roky později však došlo k tomu, že HomePod získal oficiální kódové označení (B238) a byl přesunut do divize příslušenství Apple – s kanceláří v Valley Green 1 poblíž ústředí společnosti Apple.

Jeden z prototypů byl vysoký dokonce 3 stopy a další zase připomína plochý panel.

Podle odhadů Apple plánuje v roce 2018 dodat přibližně 4 miliony HomePodů. Společnost Amazon prodala zhruba 15 milionů kusů od uvedení na trh v roce 2015. Zpráva tvrdí, že společnost Apple může nakonec přidat svůj vlastní ekosystém aplikací a podporu konkurenčních hudebních služeb.

Mělo se jednat o jednu z nejžhavějších novinek pod vánoční stromeček, ale Apple posunul zahájení prodeje HomePodu na začátek roku 2018.

Zdroj: cultofmac.com, bloomberg.com