Strašidelný případ se stal ženě z Texasu, kterou na cestě po dálnici sledoval stalker, který měl získat telefonní číslo a jméno pomocí „hacknutí“ funkce AirDrop.



Hlavní postavou tohoto neuvěřitelného příběhu je 45 letá Becca Blackman Wilcox. Celý příběh začíná na čerpací stanici v San Angelo, Texasu, minulý měsíc. Jak Wilcox poznamenala deníku San Angelo Standard Times, v obchodě nebyl nikdo kromě ní, obsluhy a ještě jednoho člověka. Po dočerpání paliva se potom vydala po dálnici směrem na východ. A tady to začalo být divné. Žena si po chvilce všimla, že člověk, kterého viděla na čerpací stanici v automobilu maroon Ford Explorer ji sleduje. „Jela jsem jen něco okolo 74 mi/h, byly tam 4 pruhy a já jela v tom nejpomalejším. Nechápala jsem, proč mě nepředjede.“

Explorer pronásledoval Wilcox i při změnách jízdních pruhů. Někdy řidič zrychlil a předjel ji, za chvíli však opět zpomalil a zavěsil se zpět za ní. V jednu chvíli se podle vystrašené Wilcox dokonce řidič zařadil přímo vedle ní, přičemž žena v dojmu že je řidič opilý zavolala policii. Poté se však stala ona záhadná věc, kvůli které tento článek píšeme. Její iPhone 7 zazvonil a když hovor přijala, na druhé straně se ozvalo „Becco? Tady Jason. Jsem za tebou, zastav.“ Ve strachu o svůj život Wilcox zavolala svým dcerám a požádala je, aby našly její polohu a co nejdříve navštívili policejní stanici. Maroon Explorer byl celou tu dobu za ní. Řidič se ztratil až poté, co Becca opustila dálnici.

Pracovníci na policejní stanici později zveřejnili, že telefon mohl být hacknut tímto podivným stalkerem a stejné tvrzení později potvrdil mobilní operátor AT&T, který dodal, že vše mohlo proběhnout skrze AirDrop. Žena později k incidentu dodala, že v protokolu hovorů na jejím telefonu jsou zaznamenány hovory, které nikdy neuskutečnila. Žena se později také pokoušela zavolat mysterióznímu „Jasonovi“ zpátky, nicméně se dovolala pouze do jamajské společnosti.

Je ale vůbec možné skrze údajnou díru v AirDropu získat takovéto informace? V tuto chvíli není známa žádná bezpečnostní chyba, která by měla za následek získání přístupu k datům v iOS zařízení napadené osoby. Bezpečnostní expert Paul Bischoff se zmínil týdeníku San Angelo Standard Times, že je teoreticky možné získat telefonní číslo z kódu AirDropu, nicméně takováto akce by vyžadovala prostředky na úrovni americké vojenské služby.

Ať už se tak stalo cokoliv, rozhodně se jedná o velmi podivný případ. Apple zařízení jsou známa svou vysokou bezpečností a tak je příběh jen těžko uvěřitelný. Pokud hackerovi tedy Wilcox omylem nepomohla, mohla být napadena například extrémně vzácným malwarem, nebo byl hacker skutečně velice sofistikovaný s obrovskou paletou nástrojů.

Zdroj: idropnews.com