Aplikace Speedtest by Ookla – původně dostupná pouze pro Android – je nyní k dispozici také pro iOS. Aplikace vám umožní srovnat signál různých mobilních operátorů ve vaší oblasti a také identifikovat problémová místa.



Ookla říká, že existují tři hlavní způsoby, jak můžete aplikaci využít: „Pokud chcete na nadcházející dovolené využít svůj zbrusu nový 5G telefon, můžete se podívat na mapu, abyste zjistili, zda váš operátor v daném místě nabízí 5G. Pokud při každodenní procházce telefonujete neustále na stejném místě, můžete se podívat na mapu a zjistit, zda ostatní, kteří využívají stejného poskytovatele, zde netelefonují také. Poté můžete tyto informace předat svému operátorovi a požádat ho o zlepšení služeb v dané oblasti. Pokud chcete změnit operátora, můžete zkontrolovat, kdo má druh služeb, které potřebujete, v místech, která navštěvujete nejčastěji.“ 

Přestože rychlost stahování a odesílání je samozřejmě hlavní věcí, kterou lidé rádi měří, existuje ještě jedno důležité číslo, které může mít velký dopad na rychlost: latence. Jedná se o měřítko toho, jak dlouho trvá serveru, než odpoví na váš požadavek. Latenci můžete v aplikaci změřit také. Aplikaci Speedtest si můžete stáhnout zde. Když vás požádá o oprávnění, udělte oprávnění ke sdílení polohy „při používání aplikace“, pokud chcete pomoci přispívat do map, aniž byste povolili jakékoli širší sledování.