Nově představené dvouportové napájecí USB-C adaptéry, které se oficiálně začaly prodávat minulý týden, jsou vůbec prvním pokusem společnosti Apple o vydání duální nabíječky.



Na první pohled to může vypadat jako typický kompaktní dvouportový adaptér, ale jeho inteligentní schopnost sdílení energie je skvělá. Každý z nových adaptérů je vybaven dvěma porty USB-C, výkonem až 35 W a k dispozici je za stejnou cenu. Jediný rozdíl je v designu.

Kupodivu první věc, která vás na začátku zaujme je její váha. Kompaktní 35W duální adaptér, který je jen o něco větší ve srovnání s 20W jednoportovým USB-C adaptérem je poměrně těžký, což je pochopitelné vzhledem k jeho schopnostem v tak malém provedení a vzhledem k tomu, že je to první duální adaptér Apple. Design také neodpovídá tomu, co byste od Applu očekávali – lesklá bílá, náchylná k poškrábání.

Jak je uvedeno v dokumentu podpory společnosti Apple, obě verze nového duálního adaptéru automaticky rozdělují 35 W energie na základě požadavků na napájení obou připojených zařízení. Vzhledem k tomu, že MacBooky, iPhony a iPady spotřebovávají více energie než Apple Watch a Airpods, bude jim přidělen větší podíl. Když například připojíte jak MacBook, tak iPhone, příkon se rovnoměrně rozdělí mezi oba, oba dostanou až 17,5 W. Napájení je také rovnoměrně rozděleno mezi dvě menší zařízení (tj. Apple Watch a Airpods). Ale při spárování prioritního zařízení se výkon rozdělí na 27,5W/7,5W.

Nové duální adaptéry mají velmi omezenou kompatibilitu s MacBooky. Podle produktové stránky jsou plně kompatibilní pouze MacBooky Air z let 2018-2022. Stále dokáže nabít i  MacBook Pro 2020 s M1 a pouzdro pro AirPods současně, ale nabíjení je pomalé a nezdá se, že by chytře rozděloval energii.