Správní soud v Itálii dnes zrušil pokutu ve výši 173,3 milionu eur (170,4 milionu dolarů) loni uvalenou společnostem Apple a Amazon za údajnou antimonopolní spolupráci při prodeji produktů Apple a Beats, uvádí agentura Reuters.



V listopadu 2021 byla společnosti Apple a Amazon udělena pokuta 200 milionů EUR (196 milionů USD). Vyšetřování bylo zahájeno v roce 2020 kvůli obvinění, že tyto dvě společnosti blokovaly prodej zařízení Apple a Beats prodejcům s cílem potlačit konkurenci a udržet ceny vysoko. Regulátor uvedl, že smluvní ustanovení dohody z roku 2018 mezi těmito dvěma společnostmi znamenala, že pouze vybraní prodejci mohli prodávat produkty v italském obchodě Amazonu, což bylo v rozporu s pravidly EU a ovlivnilo hospodářskou soutěž v cenách. Amazon dostal pokutu 68,7 milionů eur (67,6 milionů dolarů), zatímco Apple dostal pokutu 134,5 milionů eur (132,3 milionů dolarů). 

Apple i Amazon se proti pokutám odvolaly. „Abychom zajistili, že naši zákazníci budou kupovat originální produkty, úzce spolupracujeme s našimi partnery a máme specializované týmy odborníků po celém světě, kteří spolupracují s orgány činnými v trestním řízení, celníky a obchodníky, aby zajistili, že se budou prodávat pouze originální produkty Apple,“ uvedl Apple a popřel jakékoli provinění. V samostatném prohlášení Amazon uvedl, že rozhodně nesouhlasí s rozhodnutím italského úřadu a že navrhovaná pokuta je „nepřiměřená a neopodstatněná“. Začátkem tohoto roku byla pokuta snížena na celkových 173,3 milionu EUR (170,4 milionu USD) kvůli chybě v počátečním výpočtu. Amazon dnešní rozhodnutí v prohlášení uvítal, zatímco Apple a italský antimonopolní regulátor odmítli komentovat.