OpenAI dnes vydala aktualizaci své aplikace ChatGPT pro Mac poté, co jeden vývojář zjistil, že aplikace lokálně ukládá konverzace uživatelů s chatbotem v prostém textu.



Pereira Vieito vyvinul „ChatGPTStealer“, jednoduchou aplikaci, která demonstruje, jak snadné je načítat chaty do textového okna mimo aplikaci ChatGPT. Po úspěšném vyzkoušení aplikace Peters řekl, že také mohl vidět text konverzací na svém počítači pouze změnou názvu souboru, což naznačuje rozsah rizika pro soukromí. Aplikace ChatGPT pro Mac je k dispozici pouze prostřednictvím webu OpenAI, a proto není povinna dodržovat požadavky společnosti Apple na sandboxing, které se vztahují na software distribuovaný prostřednictvím Mac App Store. To v podstatě znamená, že jakákoli jiná spuštěná aplikace nebo proces může potenciálně přistupovat ke konverzacím ChatGPT, aniž by uživatele žádala o povolení.

Poté, co The Verge kontaktoval OpenAI ohledně problému, společnost vydala aktualizaci, která šifruje chaty. „Jsme si vědomi tohoto problému a vydali jsme novou verzi aplikace, která tyto konverzace šifruje,“ řekla webu mluvčí OpenAI Taya Christianson. „Jsme odhodláni poskytovat užitečné uživatelské prostředí při zachování našich vysokých bezpečnostních standardů, jak se naše technologie vyvíjí.“ Po stažení aktualizace (v1.2024.171) přestala aplikace Pereira Vieita fungovat a Peters řekl, že už nemůže vidět své konverzace s chatbotem v prostém textu.