Apple minulý rok představil nový nástroj Game Porting Toolkit, který má vývojářům pomoci přenést jejich hry pro Windows na macOS. Od té doby jsme viděli, že některé AAA tituly přicházejí na Mac – a brzy bude ještě jednodušší přenést tyto hry na iOS.



Je to proto, že Game Porting Toolkit 2.0 funguje nejen na Macu, ale také na iPhonu a iPadu. Pro ty, kteří to neznají, Game Porting Toolkit je schopen překládat hry pro Windows tak, aby běžely nativně na macOS. Vývojáři mohou pomocí tohoto nástroje vyhodnotit, zda stojí za to přenést jejich hry na Mac, a poté pracovat na optimalizacích pro verzi hry pro macOS – to zahrnuje převod grafiky DirectX na Metal. SDK také pomáhá vývojářům využívat další vestavěné systémové funkce, jako je podpora herních ovladačů, prostorového zvuku a HDR videa.

S macOS Sequoia Apple představuje Game Porting Toolkit 2 s řadou vylepšení a nových možností. Nová verze má například lepší grafický výkon a kompatibilitu s větším množstvím softwaru. Funguje také s ray-tracingem na kompatibilním hardwaru a obsahuje instrukční sadu AVX2. Ale určitě největší novinkou je, že Game Porting Toolkit nyní funguje i s iOS 18. Na jedné z WWDC 2024 společnost hovořila o tom, jak nyní mohou vývojáři použít Game Porting Toolkit k přenesení hry pro Windows do macOS a poté k přenesení verze pro macOS na iPhone a iPad. Když vývojář optimalizuje svou hru pro macOS, lze ji snadno přenést na iOS.