apple-touch-iconJe to méně než týden, co společnost Apple představila na své keynote nový MacBook, u kterého se hlavně zaměřila na Touch Bar, který nahradil funkční klávesy. Prvotní reakce médií na nový MacBook byla pozitivní, přes víkend se ale vše změnilo.



Se svými negativními ohlasy se nejvíce projevil vývojář Michael Tsai, který na svém blogu publikoval článek Nové MacBooky Pro a zanedbané Macy. Příspěvek se poté stal místem, kde se shromažďovaly negativní reakce uživatelů na nový Mac a je jich opravdu mnoho.

Michael Tsai napsal krátký příspěvek o tom, jak je z nového MacBooku zklamaný a připadá mu, že společnost se sídlem v Cupertinu zapomněla na profesionální uživatele MacBooku nebo se jednoduše nezajímá o to, co profesionálové chtějí. S Thunderboltem 3 je v podstatě spokojený, ale na druhou stranu nevidí smysl v novém Touch Baru a doufá, že bude mít smysluplné využití. Problém vidí v tom, že MacBook Pro už není pravý MacBook Pro, který má být právě určen pro profesionály. Michael Tsai má 4,5 roku starý MacBook Pro s Retina displejem a nyní pochybuje o tom, že nový MacBook bude jeho hlavním počítačem.

Michael Tsai si dále stěžuje na „prémiovou“ cenu MacBooku a také na „profesionální“ omezení na 16 GB RAM, nelíbí se mu hon Applu za lehkostí a tenkostí MacBooku na úkor výkonu, a že zanedbává ostatní modely Maců. Tsai uzavírá svůj příspěvek slovy: „Už je nějakou chvíli jasné, že CEO nerozumí Macům, nebo je jednoduše nemá rád, a to je problém pro ty z nás, kteří s nimí potřebují pracovat.“

macbook-pro-touch-bar-everything-2

V pondělí na jeho blog upozornily magazíny The Loop a Daring Fireball v souvislosti na stále přibyvající kritické komentáře. John Gruber z Daring Fireball označil tento přísvěk jako must-read stuff. V komentářích jsou zajímavé postřehy a hodně spravedlivé stížnosti uživatelů.

Další článek, který je hodně sdílený, napsal vývojář Chuq Von Rospach, ve kterém rozvádí to, že je sice spousta kritiky na nový MacBook, ale zapomínají se uvádět pozitiva. Ale nelíbí se mu přístup společnosti, která mohla aspoň říci, že pracuje na dalších Macích, aby tak všichni byli spokojeni a mohli čekat na představení nových Maců. A dochází k závěru, že profesionální uživatelé Macu by si měli uvědomit, že jsou pouze malé procento na trhu, a že velká společnost jako Apple na ně nemůže brát ohled, protože už dávno není jen okrajovým výrobcem počítačů.

touch bar id macbook pro 2016 klávesnice klavesnice

Zdroj: macrumors.com