ios_8_iconUž za pár měsíců nás čeká představení nového systému iOS 8. Pojďme se podívat na novinky, které můžeme očekávat v iOS 8, nebo nám jednoduše scházejí v iOS 7. Systém iOS se představuje většinou v létě a na podzim je potom vypuštěn na veřejnost. Neočekávají se však tak výrazné designové změny jako tomu bylo při přechodu z iOS 6 na iOS 7.



1. Skupinové hovory přes FaceTime

FaceTime už má možnost volání i bez obrazu, ale stále nepřináší možnost skupinového hovoru.

01-facetime

2. Aplikace Healthbook

Aplikace Healthbook shromažďující data o denních aktivitách např. z iWatch nebo jiných monitorovacích názamků.

02-healthbook

3. Skrytí nativních aplikací

Apple dosud nepřinesl možnost skrytí nativních aplikací to i přes to, že je často dokáží nahradit i aplikace jiných vývojářů v App Store obchodě.

03-hide-default-apps

4. Nové funkce Touch ID

Nové funkce pro Touch ID, nyní je Touch ID využit pouze pro odemknutí telefonu iPhone 5s nebo potvrzení nákupu v App Storu pro přidané Apple ID, ale to je málo. S tímto senzorem by se dalo dělat o mnoho více věcí jako je např. platba v kamenných obchodech nebo možnost potvrzení v aplikacích z App Store.

04-new-touch-id-features

6. Rozšíření funkce Nerušit

Funkce je velmi oblíbená, ale i tak tato služba má velmi omezené možnosti rozšíření např. nastavení krátkého a dlouhého týdne atd.

05-do-not-disturb-2

7. Vylepšení Apple Mapy

Poté co Apple opustil Google Maps s příchodem iOS 6 se společnosti stále nepodařilo vyladit Apple Mapy do konečného stádia srovnatelné služby od Googlu. Stále v mapách nalezneme velké množství chyb ať už popisků nebo pořizování snímků ze satelitu v různých ročních obdobích v jedné ulici. Opravdu i takové podklady v mapách nalezneme.

06-apple-maps-icon

8. iWallet: Mobilní platby s NFC

iWallet je elektronická peněženka s NFC technologií, kterou dnes již můžeme rozšířeně platit. Stále není jasné zda se Apple vydá touto cestou, nebo zvolí svojí vlastní technologii. Jedno je však jisté, už je opravdu načase.

07-iphone-payments-starbucks

9. Možnost nastavení Ovládacího centra

Ovládací centrum v iOS 7 dostalo nové prvky jako je režim letadlo, Wi-Fi, Bluetooth, svítilna, kalkulačka nebo fotoaparát. Stále zde ale nenalezneme zapnutí/vypnutí osobního hotspotu nebo mobilní sítě 3G a LTE

08-customize-control-center

10. Nastavení výchozí aplikace

Mapy, webový prohlížeč a mailový klient to jsou aplikace, které si zkrátka uživatel nemůže vybrat. Ne každému však sedne webový prohlížeč Safari a raději používá Chrome, další je mailový klient který nemá tolik možností jako mailový klient Gmail od Googlu. Apply Mapy také neobstáli velké oblíbenosti u uživatelů a všichni horlivě stahovali Google Maps.

09-app-defaults

11. Podrobnější monitoring spotřeby energie

Která spuštěná aplikace spotřebovává nejvíce energie z Vaší drahocené baterie iPhonu i taková možnost by byla určitě užitečná. Podobně jako je tomu i u Macu.

10-battery-monitor

12. Odpovědi na zprávy přímo z uzamčené obrazovky

Tato možnost přináší určitá rizika, protože by si mohl přečíst a odpovědět na zprávu i uživatel, kterému telefon nepatří. Pokud by však uživatel měl velmi omezené možnosti ve zprávách, mohlo by se tato funkce reálně využít.

11-quick-reply-on-homescreen

12. Uložení do PDF

Kromě tisknutí nebo kopírování by nebyla špatná možnost uložení dokumentu do PDF formátu.

12-print-to-pdf

13. Provázání iMessage s ostatními službami

Do aplikace Zprávy v OS X si nyní můžete přidat účty a psát přes Facebook, G+, Yahoo nebo AOL komunikátor. To fajn mít sjednocené všechny zprávy pohromadě, ale tato možnost není u iPhonu nebo iPadu přitom v OS X to lze.

13-multi-accounts-messages-620x522

14. Možnost dalšího hesla

Nyní máte možnost zabezpečení jednoduchým čtyřmístným PIN kódem nebo přes Touch ID u iPhonu 5s. Alfanumerické heslo může být někdy dost únavné, ale možná by stačila možnost navýšeníí PINu na 8 znaků.

14-longer-passcode

15. Ovládání aplikací přes Siri

Ovládání hlasem aplikace i třetích stran v neposlední řadě by bylo načase přidání i české podpory pro Siri.

Siri-iPhone-4S-Assistant

Zdroj: zdnet.com